Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FME en Mother Earth Organic Mushrooms

Europa kent geen recalls van Enoki paddestoelen zoals regelmatig in VS

De markt van de Enoki-paddenstoelen is gegroeid dankzij hun unieke smaak en de toegenomen interesse van consumenten in gezonde producten. Enoki-paddenstoelen bevatten veel voedingsstoffen en weinig calorieën, waardoor ze een populaire groente zijn voor gezondheidsbewuste consumenten. Daarnaast dienen ze als vleesvervanger door hun umami-smaak en textuur.

Azië is 's werelds grootste teler en consument van Enoki-paddenstoelen. In landen als China en Korea is het een massaproduct met een relatief lage kostprijs. De toeleveringsketen is goed gevestigd en Enoki's zijn een integraal onderdeel van traditionele keukens. Europa en Noord-Amerika worden daarentegen gezien als opkomende markten. Zowel de consumptie als de binnenlandse teelt trekt aan. Het is echter nog steeds een relatief duur product om te kweken en daarom importeren beide regio's nog steeds het grootste deel van de Enoki's uit Azië.


Enoki's gekweekt in flessen

Terugroepacties
Noord-Amerika lijkt vaak geplaagd te worden door terugroepacties van Enoki-paddenstoelen als gevolg van besmetting met de Listeria monocytogenes bacterie. In Europa daarentegen zijn de terugroepacties van deze paddenstoelen beperkter. Wat veroorzaakt een terugroepactie en waarom lijkt Noord-Amerika er vatbaarder voor te zijn? De ontwikkeling van Listeria kan worden veroorzaakt door de manier waarop Enoki-paddenstoelen worden gekweekt. Gewoonlijk groeien ze in flessen op een substraat van hardhoutzaagsel gemengd met water. De Listeria monocytogenes bacterie komt voor in vochtige omgevingen en kan groeien onder koeling. "Daarom ondergaan Enoki's zeer strenge kwaliteitscontroles voordat we ze aan onze klanten leveren," zegt Els Verburg, kwaliteitsmanager bij Fresh Mushroom Europe in België. Naast een visuele kwaliteitscontrole, werkt het bedrijf ook samen met een extern laboratorium om een kwaliteitsanalyse uit te laten voeren. Pas als de testen een goed resultaat opleveren, geeft Fresh Mushroom Europe het product vrij. "We geven onze klanten de garantie dat ons product getest is en veilig is voor consumptie", aldus Verburg. "Om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen, plaatsen we een etiket op de verpakking waarop staat dat het product voor consumptie verwarmd moet worden."

In de VS is Mark Kreiner, coördinator buitendienst bij Mother Earth Organic Mushrooms, bekend met de terugroepacties. "Ze hebben meestal te maken met Enoki's die in Korea en/of China worden gekweekt en naar Noord-Amerika worden verscheept," zegt hij. "Wij betrekken onze biologische Enoki paddenstoelen van een Canadese teler, Enviro Mushrooms, en hebben nog nooit een terugroepactie gehad", vervolgt hij. Kreiner vertelde dat Whole Foods Market de Enoki-paddenstoelen vorig jaar uit de schappen heeft gehaald vanwege risico's voor de voedselveiligheid. "Whole Foods schrapte onze Enoki's vorig jaar als reactie op alle terugroepacties van paddenstoelen uit Azië. Dit gebeurde hoewel we aan Whole Foods hadden uitgelegd dat onze Enoki's volgens strenge biologische teeltnormen worden geteeld en verpakt door Enviro Mushrooms." Mother Earth heeft nog nooit een terugroepactie gehad voor in Canada geteelde Enoki's en levert nog steeds zonder problemen aan haar klanten.

Een combinatie van lokaal inkopen, het uitvoeren van strenge kwaliteitscontroles en het verhitten van Enoki's voor consumptie zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot het voorkomen van uitbraken van voedselveiligheid.

Voor meer informatie:
Els Verburg
Fresh Mushroom Europe
[email protected]
www.fme-nv.com


Mark Kreiner
Mother Earth, LLC
Tel: +1 610 268 5904
[email protected]
www.organicmushrooms.com

Publicatiedatum: