Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groene broertje minder afhankelijk van weersgrillen

"Groene asperges genieten minder publiciteit, maar zijn heel populair onder jongeren"

Tholen - Waar er in de periode van Pasen tot eind juni veelal gesproken wordt over de witte asperges is het daarnaast ook de tijd van de groene asperges. Een Belgisch product dat misschien wat minder publiciteit geniet dan zijn witte broer, maar toch steeds populairder wordt onder, met name, jongeren. "Ze starten iets later dan de witte asperges, maar eindigen rond dezelfde periode. De makkelijkere teelt en gebruiksgemak voor de consument maakt een zeer geliefd product", zo vertelt Katrien De Backer, wiens ouders samen met haar oom Jos Amelinckx het fruitbedrijf Amelinckx uitbaten en zelf ook werkzaam is in de AGF-handel.

"Voor de groene asperges hoef je geen putten te graven en te vullen", zo gaat ze verder. "Het is gewoon afsnijden, waarna het vrij snel verkoop klaar is. Aan de andere kant is het ook voor de consument een leuk product, omdat ze het niet hoeven te schillen en hij bovendien zachter van structuur is. Dit zorgt ervoor dat je ze ook op een andere manier klaar kan maken dan alleen koken of stomen. Het is bijvoorbeeld ideaal om te grillen of mee te bakken in de wok, waardoor je binnen no-time een gezond gerecht op tafel hebt staan. Hierdoor zien we dat het met name aanslaat bij jongeren. Een snelle hap in de aspergefamilie. Voor ons is het dan ook een teelt dat perfect past in de bedrijfsvoering."

De groene asperges hebben ook ongeveer eenzelfde seizoen als de witte asperges, zo legt Katrien uit. "Ze starten alleen net iets later. De witte asperges kun je namelijk vervroegen met verwarming onder plastic of kappen. De groene variant groeit echter voornamelijk op eigen kracht, maar ze eindigen ook op het traditionele einde van 24 juni (red. Sint-Jan). Het betekent dus een kortere periode en je hebt ook net iets minder kilo's, omdat de groene een fijner ras is waarbij je geen dikke stengels wilt. Het betekent minder opbrengst, maar dat compenseert zich weer in prijs. De groene gaan normaliter namelijk gemiddeld voor een hogere prijs dan de witte asperges. Het maakt ook niet uit, want de groene gaan toch vaak als toevoeging van een gerecht, waar de witte asperges vaker de ster zijn en men er dus meer per diner van eet."

"Bovendien is het een teelt die minder afhankelijk is van de weersomstandigheden. Wij telen op zand/leemgrond, waardoor de regen eigenlijk als een soort drainage door het zand wordt weggevoerd. Aan de andere kant zorgt leem ervoor dat er net genoeg water wordt vastgehouden om aan de asperges te geven. Daardoor heb je eigenlijk vrijwel nooit last van wateroverlast, maar hou je toch toch genoeg vocht om de zachte structuur in de asperges te houden. Een flink verschil ten opzichte van zijn witte broertje dus."

Goede prijzen, maar beperkte volumes witte asperges
Want, zo stelt Katrien, daar heeft het product een stuk meer last van het druilerige voorjaarsweer. "Het is tot nu toe echt nog gezapig geweest dit seizoen voor de witte asperges. Het was natuurlijk een heel vroeg seizoen, waardoor we op konden starten voor Pasen. Echter waren de temperaturen het gehele voorjaar aan de lage kant. Ik denk dat slechts 3 dagen hebben gehad dat het mooi weer was en er wat meer productie kwam. Daar hadden we dan ook gelijk een week last van, omdat de prijzen gelijk kelderden. Echter herstelde dit zich vrijwel direct. De beperkte volumes hebben daarentegen wel voor aanvaardbare prijzen gezorgd."

"Als we nu kijken, zitten we namelijk op 6 tot 8 euro voor de goede kwaliteit, waar we vorig jaar met prijzen van rond de 3 à 4 euro werkten. Dat is toch bijna een dubbele prijs. Aan de andere kant heb je ook redelijk wat minder kwaliteit. Het overtollige water heeft er ook toe geleid dat een bepaald percentage telers niet opgestart is, omdat ze op een te nat perceel zaten, waardoor ze de ruggen niet op hebben kunnen maken. Bovendien waren er telers met oudere percelen, die eerder stopten, omdat het percentage klasse II te hoog ligt. Het resultaat is dat de laatste weken van het seizoen het aanbod alleen maar beperkter lijkt te worden en de prijzen zeker niet lager zullen worden. Moesten we nog mooi weer krijgen, waardoor het verbruik piekt, denk ik zelfs dat we naar een nog duurdere periode gaan."

"Laten we het hopen", vervolgt Katrien. "Er zijn namelijk nog weinig mensen die op het terras van heerlijke asperges hebben kunnen genieten. Als het eindelijk gebeurt, worden de barbecues aangeslingerd en zal de consumptie van alle groenten en zachtfruit wellicht eindelijk op gang komen. Je ziet het ook in de tomaten en kropsla. De consumptie ligt laag door het slechte weer en de prijzen blijven daardoor aan de lage kant. Voor de prijzen, consumptie en kwaliteit van het product wordt het langzaam maar zeker tijd dat de zon zich laat zien."

Kersen en abrikozen
Het is een hoop die velen met Katrien zullen delen. Ze ziet ook in andere producten dat het tijd wordt voor warmte en zonneschijn. "Ook de kersen kunnen wel wat gebruiken. We zijn hier sinds Moederdag gestart met de pluk. Een stuk vroeger dan vorig jaar, waardoor we werken met goede prijzen. De volumes zijn namelijk nog redelijk beperkt en ook de kersen uit Spanje en Frankrijk zijn nog vrij stevig in prijs. Vooralsnog is het dus wel echt voor de liefhebber die er wat meer voor neer wil leggen. Alleen zien we wel dat ook hier alles gewoon nog te vochtig is."

"Het mooiste is als het gewas elke ochtend droog staat met een zonnetje. Alleen blijft het klimaat net te vochtig, waardoor een kleine beschadiging al snel kan escaleren. In de serre, zoals wij ze telen, valt het dan nog relatief mee. Toch zien wij het al wel en in de vroege rassen die buiten staan, is het helemaal afwachten. Zelfs de regen die naast de bomen valt, wordt opgezogen door de wortels, waardoor de kersen zouden kunnen barsten. We zullen moeten zien wat het gaat geven. De natuur kan je moeilijk misleiden of laat staan verleiden. Aan de andere kant is het heel fijn dat we weer kunnen beginnen met een prachtig product. Laten we de schoonheid zeker niet vergeten."

Katrien wil dan ook eindigen met een positieve noot. "Al het Belgisch product komt weer op de markt en er komt steeds meer bij. Zo zijn wij vorige week ook gestart met de eerste pluk van onze abrikozenteelt. Het zijn abrikozen met een roze schil in plaats van de traditionele oranje en dat is heel goed gelukt. Vorig jaar hadden we de eerste oogst, maar dit jaar hangen de bomen eigenlijk voor het eerst perfect vol. Dat is toch prachtig om te zien en ik denk dat een tijd als deze juist laat zien dat het geen vanzelfsprekendheid is dat er heerlijk product in de schappen ligt. Het lijkt er allemaal makkelijk te komen, maar consumenten moeten zich beseffen dat het oprecht een wonder is als er mooi product beschikbaar is", besluit Katrien.

Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
+32(0)475 26 99 15
[email protected]
www.topasperges.com

https://www.facebook.com/topasperges