Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote kersenmaten in de kas in Noord-Italië

Drie jaar geleden ontstond bij het Italiaanse teeltbedrijf Morisi Carlo het idee om kersen in de kas te telen: 1.000 planten op 1.040 m² met een plantafstand van 2 bij 0,50 meter. "Dankzij de bescherming zijn de kersen veilig, is het aantal behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen 75% lager dan in de buitenteelt en is de kwaliteit uitstekend", zegt Moreno Morisi, manager van dit familiebedrijf in de provincie Bologna.

Moreno Morisi

Morisi Carlo, dat bijgestaan wordt door teelttechnicus Matteo Ferrari van Fruitnetsystem, heeft al zijn ervaring ingezet om dit resultaat te bereiken. "Telen in een kas is niet eenvoudig, laat staan met fruitbomen. Mijn doel is niet om vroeger de markt te betreden, maar om fruit te kunnen plukken dat geen schade heeft opgelopen door slecht weer. Zo heeft ongeveer tien dagen geleden een hevig onweer veel schade aangericht aan de buitenteelt. Aan mijn bomen in de kas heb ik daarentegen geen enkele gebarsten vrucht gezien."

Klik hier voor de fotoreportage

Kersenbomen in de kas. De temperatuur is niet hoger dan de buitentemperatuur dankzij een wit reflecterend gaas op het kasdek.

In deze periode zijn de prijzen erg goed. Morisi verkoopt de kersen tussen de € 8 en € 10 per kilo. "De kersen vallen in de smaak omdat ze een hoge Brix-waarde hebben. Zowel groothandelaren als consumenten zijn bereid die prijs te betalen."

Matteo Ferrari van Fruitnetsystem en Morisi

"Dankzij de bescherming", zegt Ferrari, "is het aantal behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen 75% lager dan in de buitenteelt en ze vinden lang vóór de oogst plaats. En dankzij insectenwerende zijnetten hebben we geen last van Drosophila."

Met vader Carlo en moeder Marisa in de boerderijwinkel

De rassen betreffen voornamelijk de Sweet-serie: Ariana, Marisa, Lorenz en Saretta, maar ook Kordia en Regina. We doen veel aan directe verkoop", legt Morisi uit, "dus we hebben veel rassen om de oogst mooi te spreiden. Als we grote hoeveelheden groenten of fruit ter beschikking hebben, brengen we ze naar de groothandel in Bologna of verkopen we ze rechtstreeks aan de lokale supermarkten."

Kers met maat 38 of 40

Morisi teelt groenten en fruit op 23 hectare, deels in de kas. De perzik-, abrikozen en perenteelten worden beschermd tegen de hagel, "maar voor kersen zouden dergelijke netten alleen niet genoeg zijn om ze te beschermen tegen bepaalde weersomstandigheden die steeds vaker voorkomen."

Matteo Ferrari in de kersenkas

"De maatsortering van deze kersen is ongelofelijk", zegt Ferrari met een meetinstrument in de hand. Ze zijn bijna allemaal groter dan 32, een deel zelfs groter dan 36. Alleen waar de kersen het dichtst aaneen groeien, zie je vooral maten 28-30, wat ook nog zeer goed is."

Klik hier voor de fotoreportage

Systeem voor gegevensverzameling

De kersen rijpen ongeveer een week vroeger dan buiten, wat eigenlijk niet veel is, maar Morisi benadrukt dat dit uiteindelijk niet zo belangrijk is. "Wat belangrijk is, is dat ik het aantal behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum kan herleiden. We kunnen dus een zero residu product garanderen. En ik kan steeds de geplande hoeveelheden oogsten."

"Als je in de kas werkt", vervolgt hij, "is het heel belangrijk om de grond zorgvuldig te desinfecteren door verhitting. Ik streef naar 45°C op 20 cm diepte. Dit voorkomt de meeste problemen met het wortelstelsel, zowel voor groente- als fruitgewassen."

Voor meer informatie:
Az. Agr. Morisi Carlo
Via Saliceto, 40010
Bentivoglio (Bologna) – Italië
Tel: +39 349 3440425
[email protected]

Publicatiedatum: