Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jelte van Kammen van Harvest House:

"Denk buiten bestaande paden om doel te bereiken"

Jelte van Kammen (Harvest House) vertelt over de projecten '100% groen geteeld' en 'Stop the Foodfight, start the future'. Op het Artemis jubileumsymposium schetste hij de evolutie van de teler van onderdanige tuinder, via zelfverzekerde ondernemer naar de huidige rol als bepalende speler & leider.


Jelte van Kammen

De belangrijke thema's voor de toekomst van de glastuinbouw zijn volgens Van Kammen het klimaat. Ten tweede samenwerking met de natuur gericht op biodiversiteit, gewasbescherming en water. En ten derde arbeid. In samenwerking met koplopers uit de Nederlandse glasgroentesector (Growers United, Harverst House, Oxin Growers, The Greenery en Zon Fruit & Vegetables) zijn zij de aanjagers en vernieuwers van de Nederlandse glasgroenteteelt. Zij willen zich hard maken om een gezonde toekomst van deze sector vorm te geven en bevorderen een actieve deelname aan het maatschappelijke debat.

Groeiende maatschappelijke druk
Aanleiding van het project '100% groen geteeld' is de groeiende maatschappelijke druk, snelle krimp van het aantal beschikbare middelen, beperkte beschikbaarheid alternatieven en het gevaar van afwachten. Het doel van dit project is gewassen rendabel te telen in een integraal weerbaar teeltsysteem met groene, biologische en technologische oplossingen. Het gaat daarbij om het gehele systeem, dus inclusief klimaat, substraat en water. De sector wil schakelen van risicobeheersing naar weerbaarheid. Dat wil ook zeggen van curatief met chemische middelen naar preventieve inzet biologische bestrijders met curatief groene middelen. In diverse teelten zijn pilots gestart met vier onderdelen:

  1. Gewasbeschermingsplan
  2. Escalatieladder
  3. Scout protocol en
  4. Registratie

Communicatie
Binnen het tweede project 'Stop the Food Fight' willen ze de gepolariseerde discussie rondom voedselproductie veranderen in een dialoog en met geloof in vooruitgang de uitdagingen aangaan om te komen tot het nieuwe duurzame voedselverhaal. Deze communicatie is gericht op drie doelgroepen: publiek, media en politiek, primair in Nederland, maar altijd met de blik op Europa en de wereld. Tot op heden is er al veel bereikt en vinden er diepgaande dialogen plaats met invloed op het maatschappelijk debat en de politiek. Volgens Van kammen moet men buiten bestaande paden denken om het doel te bereiken.

Bron: Artemis

Publicatiedatum: