Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlander kampioen bloemkoolconsumptie

Er is geen land waar bloemkool zo populair is als in Nederland. Dat blijkt uit de Factsheet 'bloemkool in beeld' van GroentenFruit Huis: Bloemkool is dan ook één van de meest gegeten groenten en doet het zowel goed onder gezinnen met kinderen als onder ouderen. Met een jaarlijkse consumptie van 3,2 kilo per persoon zijn Nederlanders ware bloemkoolkampioenen. Ter vergelijking eet een Brit gemiddeld 2,4 kilo, ligt de Poolse consumptie op 1,6 kilo per persoon en komt de Duitse consument niet verder dan 1,5 kilo.

In 2023 viel de totale Nederlandse consumptie door een kleiner aanbod van vooral bloemkool uit Spanje en Frankrijk lager uit dan een jaar terug, maar in de vijf jaar ervoor was er sprake van een jaarlijkse groei. De teelt vindt in Nederland vooral plaats in Noord-Holland (West-Friesland) waarbij de afzet met name gericht is op de binnenlandse markt.

In tegenstelling tot de kleinere Spaanse en Franse oogst was de Nederlandse oogst in 2023 met 53 miljoen kilo juist wat groter. In de periode van juni tot oktober 2023, ofwel de periode waarin Nederlandse bloemkool volop beschikbaar is, kocht de Nederlandse consument bijna 10 procent meer dan een jaar terug. In het eerste en vierde kwartaal viel de consumentenaankoop zo'n 45 procent terug vergeleken met voorgaand jaar.

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: