Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderhandelingen nieuwe cao Open Teelten gestart

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Open Teelten zijn gestart. In een formeel cao-overleg op woensdag 22 mei zijn de onlangs uitgewisselde voorstellenbrieven van zowel werkgevers- als werknemerspartijen besproken. Aan werkgeverzijde worden de gesprekken gevoerd namens LTO Nederland, KAVB, NFO en Anthos. Vanuit vakbondszijde zijn FNV en CNV gesprekspartner. De cao Open Teelten geldt voor akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, bloembollenteelt, bomen, vaste planten en zomerbloemen en de fruitteelt.

In de voorstellenbrief van werkgevers staan de lonen en bijbehorende loonkosten centraal. "De verhoging van het wettelijk minimumloon over de afgelopen jaren is ontzettend fors. Ook de werkgeverslasten zijn hierdoor enorm toegenomen. Voor werkgevers is dit nauwelijks nog te dragen." aldus Jaap den Dekker, voorzitter namens de onderhandelingsdelegatie van werkgevers.

Noodzakelijk evenwicht
Voor werkgevers is het belangrijk afspraken te maken die leiden tot een loongebouw met balans in aanvangslonen maar met perspectief voor werknemers. Herinrichting van het loongebouw is dan ook noodzakelijk. Dit komt dan ook terug in de voorstellen van werkgevers.

Den Dekker: "Als werkgevers hechten we groot belang aan de totstandkoming van een nieuwe cao Open Teelten. Voor beide partijen geeft een cao duidelijkheid in een toch al gespannen arbeidsmarkt. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de ontwikkelingen op de bedrijven en de sterk gestegen kosten waar ondernemers mee te maken hebben."

Seniorenregeling
In het kader van duurzame inzetbaarheid is er aandacht voor de seniorenregeling. Met name in de boomteelt, waar relatief veel vaste werknemers werkzaam zijn, wordt deze regeling volop gebruikt. Daarom willen werkgevers hernieuwde afspraken maken over de financiering van de regeling zodat deze kan blijven voortbestaan.

Regiegroep
De voorstellenbrief van werkgevers is tot stand gekomen in nauwe afstemming met de regiegroep, een afspiegeling van werkgevers uit de verschillende deelsectoren. Zij geven hun specifieke wensen en eisen mee als input voor de cao-onderhandelingen. Op basis van mandaat zal de onderhandelingsdelegatie de komende maanden meerdere malen met de vakbonden om tafel zitten.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: