Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mkb'ers kijken kritisch mee naar verantwoording kabinet"

Honderd mkb'ers keken maandag 27 mei kritisch mee naar de verantwoording die het kabinet heeft afgelegd over het gevoerde beleid in 2023. De commissie voor de Rijksuitgaven organiseerde op die dag net als in voorgaande jaren de 'V-100', zo blijkt uit berichtgeving van de Tweede Kamer.

Na Verantwoordingsdag organiseert de Tweede Kamer sinds 2017 jaarlijks de zogenaamde V-100. De V staat voor 'Verantwoording' en het getal 100 staat voor de honderd burgers die worden uitgenodigd door de Kamer om de jaarverslagen van de ministeries kritisch te bekijken.

Mkb'ers
De deelnemers aan de V-100 kregen de kans om vragen te bedenken over de jaarverslagen van de ministeries. Zij deden dit in verschillende groepen aan de hand van door de Kamer geselecteerde thema's. Het thema in 2024 was 'Omgaan met plotselinge schaarste en onzekerheden'. Dit jaar waren ondernemers uitgenodigd, omdat zij rechtstreeks te maken hebben met de gevolgen van het beleid van de rijksoverheid. Ze stellen zelf ook jaarverslagen op. En vooral: omgaan met schaarste en onzekerheden raakt vrijwel alle ondernemers.

In gesprek met Kamerleden
Gedurende de dag bezochten Tweede Kamerleden elke groep om over het thema in gesprek te gaan met de deelnemers en om vragen te beantwoorden. Kamervoorzitter Martin Bosma nam aan het einde van de bijeenkomst in de plenaire zaal de vragen in ontvangst. "De V-100 is een mooie traditie", aldus de Kamervoorzitter. "Ieder jaar vragen we mensen om de verantwoordingsstukken uit te pluizen en ons als Kamer te helpen bij het formuleren van vragen aan het kabinet. Vragen die de kern raken; met bijzondere feitjes uit de praktijk. Van die vragen die ministers doen stotteren. En vragen die uiteindelijk het begin blijken van een oplossing, een verbetering of een vereenvoudiging."

"Over elk beleidsonderwerp is een kast volgeschreven, maar als het gaat om de vertaling naar de praktijk is er nog een wereld te winnen", zegt deelnemer Sjoerd Hauptmeijer, mede-oprichter en CEO van sociale onderneming The Young Digitals. Met zijn deelname wil hij een bijdrage leveren aan de discussie over de arbeidsmarkt. Namens alle deelnemers bood de mkb'er het koffertje met vragen aan de Kamervoorzitter aan. "Ik vind het super dat de Tweede Kamer zich openstelt voor ondernemers om mee te denken. Die frisse blik is de sleutel tot succes. We zijn vandaag opbouwend kritisch aan de slag gegaan. Niet gehinderd door enige wetgevende kennis tot zo goed mogelijke idee├źn en feedback komen, daar gaat het om vandaag."

Bron: Tweede Kamer

Publicatiedatum: