Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aspergeteler Leo Henckens:

"We lopen zo'n 20 procent achter in volumes en dat gaan we ook niet meer inhalen"

Tholen - "Een zeer moeilijk aspergejaar." Zo beschrijft teler Leo Henckens uit Kinrooi het seizoen van het 'witte goud'. Het seizoen werd in Vlaanderen officieel bij Hoeve 't Bommesaarke van Leo en zijn vrouw Carine Snijkers afgetrapt, waarbij de ervaren teler nog aangaf dat de grote volumes wel op de markt zouden arriveren wanneer de zon er kwam. Deze kwam echter zeer sporadisch, waardoor het vooralsnog niet gaat zoals Leo graag had gezien. "We lopen toch een kleine 20 procent achter in volumes en ik denk dat we dit ook niet meer bij gaan halen."

"Er zijn zeer weinig kilo's", zo legt de teler uit. "Iedere stortbui koelen de ruggen zo ver af dat de planten moeite hebben om boven te komen. Dit heeft gevolgen voor zowel de kilo's, als de maatsortering. Je merkt nu al dat de asperges ook redelijk dun beginnen te worden. Ik durf ook niet te zeggen of we het einde van het seizoen gaan halen. Het lijkt er namelijk ook niet op dat het snel verbetert. Als je naar buienradar kijkt, lijkt het nog wel even aan te houden. Het is gewoon heel moeilijk dit jaar. Sommige collega-telers zeggen al dat ze volgende week zullen stoppen met steken. Ik heb nog geen flauw idee, maar het zal sneller de 20e of daarvoor zijn dan dat we tot het einde doorgaan."

"We hebben ook geen piek gehad dit jaar. Normaal gesproken heb je altijd wel een week waarbij je aan moet poten om alles uit de grond te krijgen", vervolgt Leo. "Alleen is het nu vreselijk rustig in het veld. Het is denk ik geen moment 100 procent droog geweest. Dan moet je tussen de buien door oogsten, anders blijf je wachten, maar door het water heen blijven rijden is natuurlijk niet optimaal. En het is al bijna juni, he, dus we zijn al een pak groeidagen kwijt. Het geldt niet alleen voor de asperges, maar voor elke teelt."

Leo ziet het voor de rest van het seizoen dan ook niet snel verbeteren. "Ik denk dat als je nu 25 graden zou krijgen de planten wel actief worden en het sneller groeit, maar dan heb je weer de kans dat de asperges nog dunner groeien. Ik denk dat we het seizoen gewoon uit zullen moeten zingen. De prijzen op de veiling zijn op zich ook niet slecht. Er is natuurlijk een redelijk beperkt aanbod, maar als je geen kilo's hebt, heb je ook niets aan goede prijzen. Je moet toch afwachten wat er uit de grond komt. Als ze dun zijn, kan ik ze ook niet dikker maken. Het nadeel van de hogere prijzen is daarnaast ook nog dat de consument soms lijkt te wachten tot ze wat goedkoper zijn. Alleen dat lijkt niet te gebeuren. Mijn vrouw zegt wel eens dat we een stuk meer zouden kunnen vragen in onze hoeve, maar wij willen de prijzen zo constant mogelijk houden. Het is gewoon moeilijk dit jaar, dat kunnen we wel zeggen."

'Asperges op het veld'
De uitdagingen in het seizoen heeft het telerskoppel er overigens niet van weerhouden om weer haar 'Asperges op het veld' evenement te organiseren. "Daar zijn we twee jaar geleden mee gestart en dat sloeg leuk aan. Ook dit jaar hebben we met Pinksteren weer drie avonden georganiseerd. Twee avonden in de tent op het veld, zodat men kon genieten van een diner rond de asperge, met de blik gericht op het veld. We moesten een avond echter naar binnen verplaatsen, omdat er om 18.00 uur een serieuze stortbui was. Voor volgend jaar moeten we dus nog even kijken of we het nog in de tent gaan doen, want als het nat en koud is, valt de connectie met het veld een beetje weg. We zullen het moeten bekijken, want dat we volgend jaar door blijven gaan met het evenement, staat buiten kijf. Ook dit jaar waren het, ondanks de soms uitdagende factoren, weer zeer geslaagde avonden", besluit Leo.

Voor meer informatie:
Leo Henckens
Hoeve 't Bommesaarke
Kessenicherweg 27
3640 Kinrooi, Belgiƫ
+32 494 87 17 91
[email protected]
www.aspergeskinrooi.be