Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertrouwenspersoon wordt verplicht

Werknemers kunnen op het werk te maken krijgen met agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om hun medewerkers hiertegen te beschermen. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is hierin een belangrijke stap. De vertrouwenspersoon draagt zowel bij aan de invulling van een wettelijke verplichting als aan goed werkgeverschap.

Op 23 mei 2023 is het wetsvoorstel in de Tweede Kamer aangenomen om een vertrouwenspersoon verplicht te stellen wanneer men tien of meer werknemers in dienst heeft. Het moet op dit moment nog worden bekrachtigd door de Eerste Kamer. Door nu alvast een vertrouwenspersoon te regelen voor het bedrijf, voldoet men aan de wettelijke verplichting wanneer het wetsvoorstel wordt bekrachtigd. De vertrouwenspersoon kan intern zijn belegd maar men kan een vertrouwenspersoon ook extern inhuren.

Externe vertrouwenspersoon van Stigas voor diverse agrarische sectoren
Sociale partners hebben afgesproken in de cao's voor Glastuinbouw, Open Teelten, Groen, Grond en Infrastructuur en Hoveniers en Groenvoorziening dat Stigas voor deze sectoren de functie van vertrouwenspersoon vervult. Wanneer men een bedrijf in deze sectoren heeft dan kan men met de medewerkers terecht bij de vertrouwenspersoon van Stigas.

Waar is de vertrouwenspersoon voor?
Medewerkers kunnen bij de vertrouwenspersoon terecht met meldingen of klachten over ongewenst gedrag. Een vertrouwenspersoon is er voor de eerste opvang van de medewerker die hulp en advies nodig heeft. Hij of zij biedt een luisterend oor en begeleidt zo nodig de medewerker bij het zoeken naar een oplossing en bijvoorbeeld het indienen van een klacht. Om problemen met belangen te voorkomen kan men geen eigen personeelsfunctionaris of bedrijfsarts als vertrouwenspersoon benoemen. Dit staat in de richtlijn van de Nederlandse Arbeidsinspectie

Waar kan de vertrouwenspersoon van Stigas verder bij helpen?
Vertrouwenspersonen zijn de eerste opvang van werknemers die hulp en advies nodig hebben. Dit kan telefonisch, maar ook op een veilige plaats buiten het bedrijf. Daarnaast kan men nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is. Ook kunnen ze slachtoffers informeren over andere oplossingsmogelijkheden, zoals klachtenprocedures. Ze kunnen doorverwijzen naar een andere instantie, bijvoorbeeld een mediator. Ze kunnen ook het management adviseren en ondersteunen bij het voorkomen van ongewenst gedrag. Ze kunnen gevallen van ongewenst gedrag registreren op een beveiligde plaats. Tenslotte kunnen ze een jaarrapport opstellen met geanonimiseerde ervaringen van het afgelopen jaar. Daarnaast kunnen in het rapport ook adviezen gegeven worden om ongewenst gedrag te voorkomen.

Informeer medewerkers
Het is goed om medewerkers te informeren over de mogelijkheid om contact op te nemen met de vertrouwenspersoon van Stigas. Dit kan men doen door de flyer van Stigas onder de aandacht te brengen bij het personeel door deze bijvoorbeeld te mailen en op te hangen op een centrale plek in het bedrijf. Deze flyer wordt aangeboden in het Nederlands, Roemeens, Pools, Engels en Bulgaars is hier te vinden. Voor medewerkers die geen Nederlands spreken, schakelt de externe vertrouwenspersoon een tolk in.

Bron: Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Publicatiedatum: