Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 17

Ingleby Farms zet in op Jack's Salute druiven

Met behulp van regeneratieve teelt stelt Ingleby Farms, een multinational met hoofdkantoor in Denemarken en land- en tuinbouwactiviteiten in verschillende continenten en landen, van veeteelt in Argentinië en Australië tot pistacheteelt in de Verenigde Staten en graanproductie in Roemenië en Uruguay, zich tot doel nog tientallen generaties van gezond voedsel te voorzien. Het bedrijf heeft Peru gekozen als uitvalsbasis voor de teelt van blauwe bessen, avocado's en druiven.


Isaias Segovia Romaní, verantwoordelijke voor de tuinbouwactiviteiten van Ingleby Farms in Peru.

"Duurzaamheid staat centraal in het beleid van het bedrijf", zegt Isaias Segovia Romaní, die verantwoordelijk is voor de tuinbouwactiviteiten van het Deense bedrijf in Peru. "We respecteren het milieu en leggen speciale nadruk op de zorg voor de bodem, omdat we ervan overtuigd zijn dat het verkeerd zou zijn om investeringen te doen die de productie garanderen voor slechts de komende tien of twintig jaar. We moeten veel verder vooruit kijken, we houden een horizon aan van minstens 150 jaar."

In Peru bezit Ingleby Farms 1.300 hectare grond in Motupe en Olmos, twee districten in de provincie Lambayeque, waarvan ongeveer 700 hectare wordt gebruikt voor de teelt van avocado's, circa 300 voor druiven en de rest voor blauwe bessen. De avocado's en druiven worden verpakt in de faciliteiten van Proserla, terwijl Ingleby Farms eigen sorteer- en verwerkingslijnen voor blauwe bessen heeft.


Het Ingleby-team in Lambayeque

Verbeteringen drainagesysteem avocadopercelen
De avocado's zijn allemaal van het Hass ras – een heel klein percentage betreft Zutano en Ettinger voor de bestuiving – en worden verscheept naar retailers en importeurs in het Verenigd Koninkrijk, de EU en de VS. "We werken alleen met fruit van eigen teelt, omdat we er zeker van willen zijn dat het product volledig duurzaam is, zoals we onze klanten beloven. Hoewel het rendement dit jaar iets lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, waren de verliezen vorig seizoen door El Niño veel groter. Niet zozeer door de hogere temperaturen, die ook wel een impact hadden op de bloei, maar vooral door het teveel aan water, waardoor ongeveer 30% van het wortelstelsel verloren ging. In anderhalve maand kregen we 1.300 mm regen te verwerken, vergeleken met een gemiddelde van 60 mm per jaar. Maar na wat er vorig jaar is gebeurd, hebben we verbeteringen aangebracht aan het drainagesysteem. Het gewas staat er dit jaar veel beter op."


In Peru bezit Ingleby Farms 1.300 hectare grond in Motupe en Olmos, waarvan ongeveer 700 hectare wordt gebruikt voor de teelt van avocado's, circa 300 voor druiven en de rest voor blauwe bessen.

Goede beginprijzen voor de grote avocado's
De eerste avocado's, die half maart werden geoogst, kenden goede prijzen van rond de $3,75 per kilo voor de grote maten vanwege het gebrek aan aanbod op de internationale markt, zo legt Isaias Segovia uit. "Op dit moment noteren de kleine maten zeer lage prijzen, maar het is moeilijk te zeggen hoe de markt zich de komende maanden zal ontwikkelen, want als het oogstverlies groter is dan verwacht, zullen de prijzen stijgen."

De verantwoordelijke voor de landbouwactiviteiten van Ingleby Farms in Peru legt uit dat er in de hooglanden veel kleinschalige telers zijn, wiens areaal niet altijd wordt geregistreerd en bij wie de exporteurs dit jaar veel fruit lijken te kopen. "Bovendien is de impact van El Niño bijna onbestaande in de hooglanden in het zuiden van het land. Sommige exporteurs maken echter melding van een laag drogestofgehalte, omdat telers, die graag willen profiteren van de goede prijzen aan het begin van het seizoen, het fruit eigenlijk te vroeg oogsten."


Hoewel het rendement dit jaar iets lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, waren de verliezen vorig seizoen door El Niño veel groter, vooral door het teveel aan water, waardoor ongeveer 30% van het wortelstelsel verloren ging.

Hoge prijzen voor witte druiven van topkwaliteit in de VS
In de Peruaanse druiventeelt richt Ingleby Farms zich op drie rassen: Sweet Globe, Jack's Salute en Red Globe, al wordt die laatste variëteit op slechts 30 hectare geteeld. "De Red Globe druiven zijn bestemd voor de Midden-Amerikaanse en Europese markt. De meerderheid van de druiventeelt in Peru betreft witte rassen, die geleidelijk de traditionele variëteiten zoals Thompson, Crimson en Sugraone hebben vervangen. Witte druiven worden voornamelijk geëxporteerd naar de VS, waar aan het einde van het Californische seizoen hogere prijzen worden betaald voor de premiumkwaliteit dan in Europa. Dit komt doordat de Amerikaanse markt een uniforme groene kleur eist voor Sweet Globe druiven, terwijl Europese kopers verschillende gradaties van amberkleurig fruit accepteren. Daarnaast is het vereiste minimale suikergehalte in de Amerikaanse en Britse markt 15-16 graden Brix, ten opzichte van de 14 graden op de Europese markt."

Ingleby Farms zet in op Jack's Salute
Ondanks de populariteit van witte pitloze druiven onder Peruaanse telers, is Ingleby Farms van plan om het areaal uit te breiden met de rode Jack's Salute druif. "Jack's Salute heeft de voordelen erg knapperig te zijn, een goede houdbaarheid te hebben en bovenal een buitengewone gemiddelde opbrengst te bieden in onze streek", zegt Isaias Segovia. "Zelfs zonder speciale behandelingen is de vruchtzetting van deze druif uitstekend in Motupe. Telers uit Ica of Piura die onze percelen bezoeken geloven hun eigen ogen niet. Ook het feit dat we het plantmateriaal rechtstreeks uit Californië importeren, kan een positieve invloed hebben op de prestaties van dit ras in onze druivengaarden."


Ook in Motupe en Olmos wordt het steeds moeilijker om arbeidskrachten te vinden.

De druiven, waarvan de afzet loopt van augustus tot en met december, worden op het veld gesorteerd op kleur, afhankelijk van de bestemmingsmarkt, maar worden verpakt in het magazijn. "De Peruaanse agrarische gezondheidsdienst Senasa staat niet toe dat druiven op het veld worden verpakt om hygiënische redenen. De packout ligt op 85 à 90 procent voor de witte rassen, afhankelijk van het weer, en tussen de 90 en 95 procent voor de rode variëteiten. De volumes die niet voor export zijn geschikt, worden afgezet op de lokale markt", legt Isaias Segovia uit.

Ingleby Farms Peru heeft het hele jaar door 600 mensen in dienst, zelfs tot 2.000 personen op piekmomenten in de oogst van avocado's, druiven en blauwe bessen. "Maar ook in Motupe en Olmos wordt het steeds moeilijker om arbeidskrachten te vinden, mede door de concurrentie tussen de verschillende grote groente- en fruitbedrijven in deze regio. We proberen onze arbeiders aan ons te binden door ze accommodatie van goede kwaliteit te bieden dicht bij de velden, waar ze van maandag tot en met vrijdag kunnen verblijven, zodat ze niet 's ochtends en 's avonds van en naar huis hoeven te pendelen. Want in sommige gevallen duurt zo'n rit wel tot twee uur. Bovendien presteert een goed uitgeruste werknemer veel beter," besluit Isaias Segovia.

Voor meer informatie:
Isaias Segovia Romaní
Ingleby Farms - Plantaciones del Sol SAC
Torres Paz 683 Of. 401
Lambayeque (Peru)
[email protected]
www.inglebyfarms.com

Publicatiedatum: