Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kaskersenteler Sjaak Gresnigt (De Kersenhoeve):

"De handel wil donkere, stevige kersen"

Tholen - In Houten teelt Sjaak Gresnigt al een jaartje of 10 kersen in de kas. Inmiddels is hij alweer bijna twee weken aan het plukken. "We konden dit jaar wat vroeger starten vanwege het zachtere weer. De oogst ziet er gemiddeld goed uit. De eerste soorten, Nimba en Sweet Aryana, zijn er al af en momenteel plukken we de rassen Bellise en Merchant. Daarna komen onder meer de rassen Samba, Vanda, Satin, Kordia en Regina. Wij hebben zelf van de latere soorten een wat minder grote oogst."

De buitenteelt van kersen is in de loop der jaren fors toegenomen. Sjaak schat het landelijke areaal kaskersen in op zo'n 10 hectare, waarvan hij er 1 voor zijn rekening neemt. "Het is niet rendabel om een nieuwe kas neer te zetten voor de kersenteelt. Ik heb zelf dit bedrijf overgenomen en je ziet ook bij andere kaskersentelers dat het vaak oudere telers zijn die hun kas afbetaald hebben en kersen of abrikozen en pruimen in de kas zetten als wat minder arbeidsintensieve teelten."

"Met zo'n tien telers zijn we lid van een vereniging met kaskersentelers, waarbij we begeleid worden door Fruitconsult. Regelmatig komen we bij elkaar om over de teelt te praten. De teelt van kaskersen is best uitdagend. Zo hebben we meer last van spint dan in de buitenteelt. Ook mogen we minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken."

Was Gresnigt in het verleden aangesloten bij FruitMasters, sinds vorig jaar heeft hij de stoute schoenen aangetrokken om zelf de afzet ter hand te nemen. "Vorig jaar verliep de afzet beter. Dit jaar hebben we wat meer last van de aanwezigheid van de Spaanse kersen, die schijnen aardig van kwaliteit te zijn. Prijzen staan - met een niveau rond de 10-13 euro per kilo voor de goede kersen - dan ook wat onder druk", vertelt Sjaak.

Hij zet de kaskersen af richting enkele groothandels en heeft daarnaast in Soest zijn eigen huisverkoop. "Wij zetten echt in op de vroege soorten. De Hollandse kersen zijn lekkerder dan de Spaanse, dus daar moeten wij het van hebben. Gelukkig worden de nieuwe soorten ook steeds steviger. De handel wil namelijk donkere, stevige kersen. Dat is in al die jaren onveranderd." De teler verwacht tot eind juni nog wel kersen te plukken. "Dan moeten we ook weer van de markt zijn, want tussen 10 en 15 juni verwacht ik al de nodige buitenkersen op de markt."

Voor meer informatie:
Sjaak Gresnigt
De Kersenhoeve
Mob: 0654326515
[email protected]