Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Import Golfstaten groeit; Verenigde Arabische Emiraten is draaischijf

De Verenigde Arabische Emiraten zijn best een belangrijk importland van verse groenten en fruit. Jaarlijks gaat het om een import ter waarde van ca. 2 miljard dollar. Daarmee was de Verenigde Arabische Emiraten wereldwijd gezien in 2022 de 16de in grootte. De import in buurland Saoedi Arabië is overigens uitgedrukt in dollars vrijwel even groot. Landen als Zwitserland, Oostenrijk en Zweden importeren naar waarde gezien minder.

In hoeveelheid gezien importeert de Verenigde Arabische Emiraten tegenwoordig ruim meer dan 3 miljoen ton verse groenten en fruit. Elk jaar neemt de import toe. De eigen groenteproductie is met 300 à 350.000 ton daarmee vergeleken van bescheiden omvang. Bij fruit stelt de eigen productie behoudens dadels niet veel voor.

Bij verse groenten blijft de zelfvoorzieningsgraad onder de 20%
Bij komkommers en pompoenen komt wel het grootste deel van de binnenlandse consumptie van eigen bodem. Bij aubergines gaat het om de helft en bij tomaten om een kwart. Overigens is er in de Verenigde Arabische Emiraten de afgelopen jaren geen sprake meer van groei van de productie van groenten. Tot 2020 groeide de productie van komkommers wel van 35.000 ton in 2015 naar ruim 100.000 ton maar in 2021 en 2022 bleef de productie van komkommers stabiel. Komkommer is veruit het belangrijkste product op afstand gevolgd door tomaten en ver daar weer achter kool, pompoenen, aubergines en bloemkool. Dan volgt er weer een groot gat naar een rij producten aangevoerd door paprika's en uien.

De Verenigde Arabische Emiraten is draaischijf in regio handel
Excl. dadels re-exporteert de Verenigde Arabische Emiraten tegenwoordig ca. een miljoen ton verse groenten en fruit. De naaste buren zijn de belangrijkste afnemers. De belangrijkste re-export producten van Verenigde Arabische Emiraten zijn appelen, uien en citrus en verder ook watermeloenen, knoflook en kiwi's.

Meeste import uit eigen regio
Iran is veruit de belangrijkste leverancier van verse groenten en fruit voor de Verenigde Arabische Emiraten. In 2022 ging het om bijna een miljoen ton. Met 270.000 ton was watermeloenen het belangrijkste product dat uit Iran kwam gevolgd door tomaten, appelen, kool, uien, bloemkool en meloenen.

India was met 430.000 ton de tweede. De Verenigde Arabische Emiraten importeert uit India vooral veel uien. Zuid-Afrika was met 340.000 ton de derde leverancier. Uit Zuid-Afrika komen vooral sinaasappelen en citroenen en verder ook appelen, mandarijnen, peren en pruimen. Uit Egypte en China werd ruim 200.000 ton ingevoerd. Bij Egypte gaat het vooral om sinaasappelen en verder ook nog uien en zoete aardappelen. Dit zijn cijfers over 2022 dus nog voor de problemen met de scheepvaart in die regio. Uit China komt vooral knoflook, gember en peen. In z'n totaliteit gezien is uien het belangrijkste importproduct van de Verenigde Arabische Emiraten. Op enige afstand volgen watermeloenen, sinaasappelen, tomaten, appelen, bananen, dadels, citroenen en mandarijnen.

Import Saoedi-Arabië gegroeid naar ca. 3 miljoen ton
In hoeveelheid gezien is de Verenigde Arabische Emiraten wel de grootste importeur van de 6
Golfstaat landen. Saoedi Arabië is de andere grote met een import van een kleine 3 miljoen ton. Ook de import in Saoedi-Arabië groeit nog steeds. Egypte is de belangrijkste leverancier met in 2022 bijna een miljoen ton. Sinaasappelen, uien en citroenen zijn de belangrijkste producten die uit Egypte ingevoerd worden. Jordanië is de tweede leverancier van Saoedi- Arabië met tomaten als belangrijkste product. Zuid-Afrika is de nummer drie en Ecuador volgt als 4de. Daarna volgen nog Syrië, Jemen en China. Voor zeker 300.000 ton gaat het om re-export vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Koeweit importeert jaarlijks 700.000 ton verse groenten en fruit, Oman 650.000 ton en Qatar is de kleinste van de zes met een half miljoen ton. Ook bij dezer landen speelt de re-export vanuit de Verenigde Arabische Emiraten een rol.

In totaal importeren de zes Golfstaat landen ca, 8 miljoen ton verse en groenten. Dit is inclusief naar schatting 600.000 ton re-export uit de Verenigde Arabische Emiraten.
Naar waarde gezien gaat het bij de zes landen om een import van 6 miljard dollar. Egypte is de belangrijkste leverancier met 750 miljoen dollar gevolgd door Zuid-Afrika 650 miljoen, India met 550 miljoen en Ecuador met een kleine 4000 miljoen dollar. Sinaasappelen is naar waarde gezien de belangrijkst met 500 miljoen dollar gevolgd door appelen, bananen en uien.

Saoedi-Arabië ie grote producent
Dadels is veruit het belangrijkste verse groenten en fruit product dat in de Golfstaten wordt geteeld. Tomaten is een goede tweede gevolgd door watermeloenen en komkommers. Saoedi Arabië is veruit de belangrijkste producent van groenten en fruit. Oman is op afstand de nummer 2 en de Verenigde Arabische Emiraten is de derde.

600.000 ton vanuit EU landen naar de Golfstaten
De EU landen exporteerden in het afgelopen jaar ruim 600.000 ton verse groenten en fruit naar de 6 Golfstaat landen. Dat was zo'n 100.000 ton minder dan in 2022. Saoedi-Arabië is voor de EU landen de belangrijkste met in 2023 een hoeveelheid van 260.000 ton gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten met 230.000 ton. Qatar was de nummer drie met ruim 60.000 ton. Van de EU-landen is Italië de belangrijkste met in 2023 een export van 206.000 ton. Nederland kon 165.000 ton naar de Golfstaten exporteren en Spanje 120.000 ton.
Italië exporteert vooral veel naar Saoedi-Arabië en dan gaat het vooral om appelen. In totaal
exporteerde Italië in 2023 180.000 ton appelen naar de Golfstaten waarvan 130.000 ton naar Saoedi-Arabië.

De export van Nederland naar de zes Golfstaat landen viel in 2023 terug naar 165.000 ton. Een paar jaar terug was dat nog ruim 200.000 ton. Nederland levert vooral groenten aan de Golfstaten waarvan het grootste deel valt in de groep overig. Daarnaast gaat het om tomaten, sla en champignons. Voor Nederland is de Verenigde Arabische Emiraten veruit de belangrijkste van de zes Golfstaat landen gevolgd door Qatar.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
[email protected]

Publicatiedatum: