Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilbert van Wijk, Van Wijk Fruit:

"Plusje aan het eind lijkt er niet in te zitten, maar we kijken terug op prima hardfruitseizoen"

Tholen - Het Hollandse hardfruitseizoen is in zijn laatste fase beland. "Het is een goed jaar geweest. We hadden misschien wel de hoop dat er voor zowel de appelen als peren aan het einde nog een prijsstijging inzat, maar dat lijkt nu niet te gaan gebeuren. Ik verwacht ook niet dat er nog een plusje inzit en dat we het seizoen op dit niveau zullen afsluiten", aldus Wilbert van Wijk van Van Wijk Fruit uit 't Goy.

"Voor de laatste Elstar houdt de prijs wel stand, maar zit het gehoopte plusje er niet in, maar ik denk dat we met z'n allen tevreden moeten zijn met de prijzen die dit jaar gerealiseerd zijn. Als de afzet zo rustig doorgaat, worden de laatste volumes die er zitten nog netjes verkocht. Zelf zijn we een relatief kleine speler, maar wij kunnen met het fruit dat er nu nog zit, het seizoen mooi uitzitten", vervolgt de fruitteler. Van Wijk Fruit teelt zelf op 25 hectare o.a. Conference, Sweet Sensation, Elstar en Jonagold en heeft een modern koelhuis met 37 cellen waar in totaal ruim 4 miljoen kilo fruit kan worden opgeslagen.

"Kwalitatief zijn we blij hoe het fruit uit de koeling is gekomen. Met name bij de Elstar hadden we daar best zorgen over omdat het tijdens de oogst boven de 30 graden was. Maar grote problemen zijn achterwege gebleven en de hardheid bleef aardig op niveau. Wel zie je dat als het fruit uit de cel is, dat je niet lang moet wachten met verkopen omdat dan de hardheid snel achteruit gaat", vervolgt Wilbert. "Ook de peren vind ik kwalitatief goed. Hier en daar zie je een rotje, maar zeker niet zodanig dat de alarmbellen gaan rinkelen."

"Uitdaging wordt om deze prijzen ook voor de komende jaren vast te houden. De productiekosten zijn zienderogen omhoog gegaan en dit niveau hebben we de komende jaren ook nodig om goed fruit te blijven telen en een buffertje op te bouwen als het een keer tegenzit", vervolgt Wilbert.

De werkzaamheden in de boomgaard voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang. "We moeten de droge momenten goed gebruiken. Aan het begin van het seizoen, in april, hebben we hagel gehad en ik ben benieuwd wat dit voor het nieuwe seizoen voor effect zal hebben. Met name bij de peren is de rui aanzienlijk. Voor de Conference ben ik nog het minste bang en ook de appels lijken er goed bij te staan. Ik verwacht geen al te grote Conference-oogst, maar dat hoeft ook niet negatief te zijn", besluit Wilbert.

Voor meer informatie
Wilbert van Wijk
Van Wijk Fruit
Beusichemseweg 134a
3997 ML 't Goy
Tel: 030 601 26 76
[email protected]
www.vanwijkfruit.nl