Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinders brouwen paprikabier

"Het is geen vleugje geworden, maar écht paprikabier"

Tholen - "Geur is fris, lichtzoete fruitige paprika." De beschrijving zou bij een nieuw ras paprika kunnen horen, maar dat is niet zo. Het is de beschrijving van paprikabiertje Oppepper. Marko Penning, van Bospolder Brouwerij, leest de beschrijving vrijdagmiddag met een lach voor in de kantine bij paprikateler John van der Voort. Het zijn zijn paprika's die in het biertje zitten dat is gebrouwen door zijn buren en collega's, telers Marko en André Penning.

Die vrijdag zijn de biertjes in grote aantallen naar Honselersdijk gebracht. Ze staan bij Penning Breeding in de opslag, klaar om die zaterdag langs tal van slijters gebracht te worden. Teler John heeft ook al wat bier in de schuur staan. "Ik heb vanavond een bierproeverij met vrienden in het café hier in het dorp", verklaart hij. "Ik had een voorwaarde: dat ik deze keer een eigen biertje mee mocht nemen."


Marko Penning, John van der Voort en André Penning met het nieuwe bier: Oppepper

Tuindersbier
Het idee om met de buurmannen, die al een tijdje met hun uit de hand gelopen bierbrouwhobby bezig zijn, een biertje te brouwen ontstond een jaar geleden. Op een avond waarop het over de historie van de Bospolder ging, opperde John, wiens familiebedrijf al ruim honderd jaar in het gebied gevestigd is, onder het genot van een van de biertjes van Bospolder Brouwerij om ook eens iets met paprika's te proberen.

André en Marko Penning zagen dat wel zitten. Al eerder maakten ze biertjes met tuinbouwproducten, zoals ook al eens vanille uit de kas van Koppert Cress. Marko: "En, ik denk zeven jaar terug, hebben we ook al eens iets met paprika geprobeerd. Gewoon met een zak paprika's die we uit het stalletje bij John hadden gehaald."

Tot een commercieel biertje kwam het toen nog niet. Wel volgde er een reeks andere biertjes, waarvan we er bij binnenkomst in de kantine bij Voort Horticulture al snel enkele op een plankje zien staan, waaronder ook Tuindersbier. "Een licht, eenvoudig maar toch smaakvol doordrinkbier", beschrijft Marko.


Bospolder Brouwerij heeft inmiddels meerdere biertjes op de markt gebracht. Bij John in de kantine staat het assortiment uitgestald.

"Vrij briljante invulling"
Niet te missen in de kantine bij de paprikateler is ook het traditionele kratje Hein, zoals je in veel tuinbouwkantines tegenkomt. Op de schaal van die multinational brouwt Bospolder Brouwerij natuurlijk niet. In de Bospolder experimenteren de broers Penning veel, op hobbymatige schaal. Afgelopen tijd ook met John erbij. Zijn rode paprika's, van het ras Alzamora, zijn met het bier, een paprika pale ale, 'meegekookt', legt André uit.

Met het eerste brouwsel waren de tuinders nog niet tevreden. Daarbij werden ook nog gele paprika's gebruikt. Een tweede brouwsel volgde, waarbij er fors meer paprika's in het bier gingen, en ook echt paprika's uit de Bospolder. André: "Dankzij John hebben we uiteindelijk meer paprika's verwerkt in het bier. Het is geen vleugje geworden, maar écht paprikabier."

Peperbiertjes zijn al wel vaker gebrouwen, maar paprikabier is voor zover de mannen weten nieuw. André: "Het is ook echt een andere smaak." In de eerste review op bierplatform Untapped, hierboven al even aangehaald, kan het brouwsel op veel enthousiasme rekenen.

"Vrij briljante invulling voor concept 'paprikabier'. Wazig ambergoud, fijn laagje wit schuim (al zou ik zweren een zweempje rood te zien)", leest Marko voor. En om de review af te maken: "Smaak is paprika, vegetaal, aards, en kruidig. Rond en zacht mondgevoel."

Promotiecampagne
Zelf zijn de tuinders tevreden over het nieuwe bier, dat de naam Oppepper draagt, een idee van de dochter van John. "De ontvangst is goed, maar dat is altijd wel even spannend."

De media-aandacht die er voor het nieuwe biertje en de brouwers is, is dat ook. Tijdens een kleine fotosessie met de eerste grote doos vol Oppepper-bier in de kas loopt Kris, die vrijdagmiddag de paprika's in de schuur staat de verwerken, snel even mee. Hij maakt een foto, terwijl zijn werkgever John samen met André en Marko nog maar eens op de foto gaat. De bierbrouwbroers deze keer in een oranje t-shirt. Ze lachen: "Met al die fotosessies kunnen we niet telkens het zelfde t-shirt aan natuurlijk."

Inmiddels is paprikabier Oppepper bij de nodige slijters al te krijgen, en ook in de webshop te bestellen. Aan de introductie van het bier is ook een challenge op sociale media gekoppeld: wie drinkt het biertje uit een open gesneden paprika? De winnaar kan een 12-pack Oppepper-biertjes tegemoet zien.

John neemt de biertjes komende maand mee naar de Oxin Experience. Daar kunnen zijn coöperatiecollega's het bier gaan proeven. En als het dan op is? Dan komt er misschien wel een tweede batch, als positieve ontvangst doorzet en Bospolder Brouwerij een gaatje kan vinden bij de brouwerij in Fijnaart waar ze in grote volumes kunnen brouwen.

Aan paprika's voorlopig geen gebrek, benadrukt John die middenin een productiehoos zit eind mei. "Ik heb van eind maart tot begin november paprika's." Tijd voor een biertje is er vrijdagavond wel. Proost!

Voor meer informatie:
Bospolder Brouwerij
[email protected]
www.bospolderbrouwerij.nl

Voort Horticulture
[email protected]