Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sommige Franse supermarkten gaan misschien weer plastic gebruiken"

"We zijn niet immuun voor de mogelijkheid dat de Conseil d'Etat in het voordeel van de plasticfabrikanten zal beslissen. Er is dus een goede kans dat het decreet nietig wordt verklaard, maar we weten niet wanneer", zei Bruno Darnaud tijdens de perzik- en nectarineoogstvoorspellingen, verwijzend naar het decreet dat werd uitgevaardigd in toepassing van de Agec-wet.

Plastalliance heeft aan de vooravond van de Europese verkiezingen een beroep tot nietigverklaring ingediend. Wat staat er op het spel voor de zomerfruitsector? Raphaël Martinez, directeur van de BOB Pêches et Abricots de France, legt uit.

Beroep tot nietigverklaring bij de Europese Ondernemingsraad
In maart van dit jaar diende de vakbond Alliance Plasturgie & Composites du Futur (Plastalliance) een nieuw beroep in (het eerste dateerde van 21 juli 2023) bij de administratieve rechtbank om de beslissing van de Raad van State te bespoedigen. Dit beroep werd verworpen bij beschikking van 12 april 2024, "maar alleen op grond van urgentie, niet op grond van de grond van de zaak", legt de directeur van de BOB uit.

"We zijn daarom nog steeds onzeker over de toepassing van de specifieke verordening voor groenten en fruit, die plastic verpakkingen verbiedt voor producten met een gewicht van minder dan 1,5 kg, aangenomen in toepassing van de wet Agec".

Degenen die tegen de onmiddellijke toepassing van de AGEC-wet zijn, voeren onder andere de volgende redenen aan: de tijd die nodig is om alternatieven voor plastic te ontwikkelen voor bepaalde soorten groenten en fruit, en de extra kosten die ermee gemoeid zijn - het vervangen van plastic zou een impact hebben van bijna 20 eurocent extra per tray - "Op de schaal van de perzik- en abrikozensector en zijn 40 miljoen UVC's, zouden de totale extra kosten tussen de 10 en 12 miljoen euro liggen", merkt Plastalliance op. Dit is een grote economische uitdaging voor Interfel, die verklaarde (volgens het persbericht van Plastalliance): "Het is ondenkbaar dat Franse ondernemers gedwongen worden om zeer kostbare investeringen te doen, waardoor ze worden blootgesteld aan concurrentievervalsing volgens regels die zijn vastgelegd door de Europese autoriteiten, in strijd met het soevereiniteitsplan voor groenten en fruit dat toch samen met deze regering is opgesteld".

Om haar actie te ondersteunen had Plastalliance zelfs haar statuten gewijzigd om 3 perzik-abrikozenproducenten en 1 Franse bonenproducent in haar organisatie op te nemen.

"We wachten allemaal, zowel producenten als supermarkten"
"Van wat we horen, wordt het decreet waarschijnlijk nietig verklaard", zegt Raphaël Martinez, om juridische redenen: gekoppeld aan de procedures voor het opstellen en publiceren van nationale regelgeving op een moment dat de Europese Unie haar eigen wetgeving aan het voorbereiden was. Plastalliance heeft aangekondigd dat het "binnenkort een formele klacht zal indienen bij de Europese Commissie voor de schending van de wetgeving van de Europese Unie door Frankrijk". De voorzitter van de BOB maakte dit deze week duidelijk: "We vragen om een Europese verordening. Frankrijk heeft ervoor gekozen niet te wachten en dat betreuren we."

Onder deze omstandigheden passen supermarkten en producenten de wet toe, maar afhankelijk van hoe de zaken zich ontwikkelen en de moeilijkheden die we ondervinden met zomerfruit in het vroege seizoen - vooral uit Spanje - zouden we wel eens terug kunnen gaan naar plastic als de verordening wordt geannuleerd. "We wachten af, zowel producenten als supermarkten. We hebben geen precies tijdschema, maar iedereen verwacht een annulering tussen 10 juni (na de Europese verkiezingen) en 10 juli. Als het half juni is, geeft ons dat de tijd om terug te keren naar plastic voor het seizoen 2024 en door te gaan met testen om de oplossingen van de toekomst te ontwikkelen," legt Raphaël Martinez uit.

Waarom zou de sector de toepassing van de AGEC-wet met een jaar willen uitstellen?
Nu de Europese regelgeving nog maar een paar maanden van ons verwijderd is, vragen de producenten om meer tijd "om extra tests uit te voeren. We zitten nog steeds in de verbeteringsfase", legt de directeur van de Pêches et Abricots de France BOB uit. Op dit moment zijn de bio-folies en kartonnen trays die plastic vervangen niet geschikt. "Steenfruit geeft vocht af, dat door de verpakking wordt geabsorbeerd en vervolgens geleidelijk weer in de schaal terechtkomt. Hierdoor bederft het product en is de kans op verlies in de winkel groot. We wachten op het testen van een microgeperforeerde versie en meer resistente kartonnen of cellulose trays". Een ander probleem? "Problemen met de beschikbaarheid van folie van biologische oorsprong en de stijgende kosten van plasticvrije verpakkingen voor laaggeprijsde producten, een segment dat steeds populairder wordt bij de consument".

De vakbond van kunststofproducenten waarschuwde dat de strijd "nog lang niet voorbij" was. In haar persbericht van april stelde ze dat "dit decreet hoe dan ook zal vallen".

Voor meer informatie:
Raphaël Martinez
AOP Pêches et Abricots de France
Tel: +33 (0)6 09 98 38 09
[email protected]

Publicatiedatum: