Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ondanks de regen ben ik positief hoe de gewassen erbij staan"

De jaarlijkse oogst van sla en groenten komt nu ook in de Niederrhein in Duitsland geleidelijk op gang. "Bloemkool betrekken we van regionale telers, uit eigen teelt kunnen we al bonte sla (Lollo Bionda en Rosso, groene en rode eikenbladsla), Romaine, rucola, gladde en krul peterselie alsook savooikool, vroege witte kool en spitskool aanbieden. Verder oogsten we nog steeds rabarber, waarbij we vanwege het natte weer terugkijken op een lastig seizoen. Sommige partijen waren al vrij vroeg klaar voor de late vorst en regen. Over het geheel genomen zijn de opbrengsten dit jaar ook eerder zwak en het is op dit moment te hopen dat we het nog twee of drie weken vol kunnen houden", vat Willi Andree, groenten teler en -handelaar gevestigd in Düsseldorf, samen.


Lokale sla

Door de overvloedige regenval zijn sommige plantdata verschoven. "We hadden altijd maar korte periodes waarin we de gewassen konden planten, daarom gingen veel planten te laat de grond in. Ondanks de moeilijke omstandigheden ben ik aangenaam verrast over hoe de gewassen het over het algemeen doen. Ik had eigenlijk aanzienlijke oogstverliezen verwacht. Desondanks is één partij eikenblad direct na het planten volledig verregend. Er zijn echter grote problemen met de oogst en de kwaliteit van de gewassen op naburige groententeeltbedrijven," voegt Andree toe.

Andree is een van de grotere groententeelt- en handelsbedrijven in Noordrijn-Westfalen en brengt zijn producten zelf op de markt. Het familiebedrijf levert zowel aan de retail als aan snijderijen en regionale groothandelaren. "De prijzen voor sla zijn momenteel oké, en de koolprijzen zijn ook vrij stabiel. Dat laatste komt ook doordat er op dit moment niet zo veel producten beschikbaar zijn en tot 20-30% waarschijnlijk nog niet klaar is om geoogst te worden. Dit helpt om de markt tot op zekere hoogte te ontlasten. In de koolsector, vooral voor spitskool en savooiekool, is de beschikbaarheid van geïmporteerd product uit Portugal en Italië de laatste tijd relatief krap geweest. In de slateelt daarentegen heeft er een naadloze overgang plaatsgevonden van import uit Frankrijk en Italië naar Duitse kropsla, gevolgd door lokale, in de vollegrond geteelde sla. Aanvankelijk was er een beetje marktdruk, maar dat is nu wat genormaliseerd."

Gemakkelijk te bereiden groenten worden steeds populairder, vervolgt Andree. "Vooral broccoli en selderij hebben de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Bladgroenten, vooral bonte sla, zijn echter nog steeds de grootste omzetmaker. In de retail dringen hydrosla uit regionale teelt steeds meer door op de markt, terwijl snijderijen nog steeds voornamelijk op sla uit vollegrond vertrouwen." Over het algemeen daalt het aantal regionale vollegrondsteeltbedrijven in de regio. "Dit betekent dat degenen die dit blijven doen een lichte groei noteren. Tegelijkertijd wil je niet te snel groeien, want iedereen heeft personeelsproblemen. We hebben momenteel een jaarlijkse groei van 5-10%, zowel in volume als in areaal. Personeel zal de komende jaren de grootste uitdaging blijven in de groenteteelt."


Willi Andree

Voor meer informatie:
Willi Andree
Willi Andree GmbH & Co. KG
Hoofdkantoor
Tel.: +49 (0) 2159 6729460
Großmarkt Düsseldorf
Tel.: +49 (0) 211 412136
[email protected]
www.andree-gemuese.de

Publicatiedatum: