Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 15

"Europa heeft naar Amerikaans voorbeeld mango promotie board nodig voor stijging consumptie"

Na een jaar waarin de export van Peruaanse mango's met ongeveer 75% is gedaald als gevolg van ongunstige weersomstandigheden onder invloed van El Niño en de doortocht van de cycloon Yaku, hoopt de sector zich komend seizoen te herstellen. Het nieuwe seizoen start rond week 45 en zal duren tot circa week 13. Frutas de Piura, een bedrijf in het noorden van Peru dat al 14 jaar mango's, druiven en bananen teelt, verwerkt en exporteert, spaart kosten noch moeite in het teeltbeheer zodat de bloei, in tegenstelling tot vorig jaar, in augustus op volle sterkte kan plaatsvinden.


Vorig seizoen was de mango-oogst 75% kleiner door El Niño

Frutas de Piura zet mango's van eigen teelt en contracttelers af. Het totale areaal beslaat 600 hectare. De Peruaanse mangoteelt bevindt zich in het noorden van het land. Driekwart van het areaal ligt in de provincie Piura, de rest in Olmos, Motupe en Casma. In Piura heeft 80% van de mangotelers een areaal van minder dan 10 hectare. Met een aandeel van 90% is Kent het belangrijkste ras. "De overige 10% bestaat uit rassen die worden verkocht op de lokale markt of bestemd zijn voor de verwerkende industrie, met name het ras Edward", zegt César Morocho Marchán, directeur van Frutas de Piura.


In Azië is de Japanse markt een aantrekkelijke optie vanwege het goede prijsniveau voor de ingevlogen mango's.

De toegevoegde waarde van de National Mango Board
Van de overzeese zendingen gaat 60% naar Europa, 33% naar de VS en de rest naar Azië en LATAM. "De Chinese markt is zeker een optie voor Peruaanse mango's, maar de transittijd over zee van ongeveer 45 dagen is een probleem. Het fruit wordt verladen in de haven van Paita, maar in de nabije toekomst zal de nieuwe zeeroute vanuit de haven van Chancay de reistijd met 10 dagen verkorten. Om de consumptie van Peruaanse mango's in China te stimuleren, is er echter promotiewerk nodig, vooral in december en januari, de maanden met de grootste omzet, aangezien de vraag vooral toeneemt in de aanloop naar Chinees Nieuwjaar, dat elk jaar tussen 20 januari en 15 februari valt", legt César Morocho uit.



"De Peruaanse mango komt op de markt op een moment met veel opportuniteiten, namelijk na Ecuador en vóór Mexico en Centraal-Amerika. Hoewel we het grootste deel naar Europa zenden, is de VS met een jaarlijkse consumptiestijging van 3-4% een mooie groeimarkt, voornamelijk dankzij het uitstekende promotiewerk van de National Mango Board (NMB). In feite zou Europa een soortgelijk orgaan moet hebben om de consumptie van dit gezonde en smaakvolle fruit onder de consumenten nog verder te kunnen verhogen", aldus César Morocho, die een paar jaar geleden zelf lid was van de NMB Board.


César Morocho Marchán, directeur van Frutas de Piura: "Om de consumptie van Peruaanse mango's in China te stimuleren, is er behoefte aan promotie."

Het aanbod moet beter georganiseerd worden
In 2022 verscheepte Peru 241.182 ton mango naar het buitenland. Daarmee neemt het de tweede plaats in onder de mango-exporteurs. Met 447.502 ton is Mexico de primus, maar Peru houdt landen als Brazilië (231.874 ton) en India (171.748 ton) achter zich, zo blijkt uit gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Het areaal, dat in 2022 in totaal 35.353 hectare bedroeg, was in vijf jaar tijd met 19% gestegen.


Vorig jaar exporteerde Peru 2.600 containers naar het buitenland, ruim minder dan de 10.600 containers van het voorgaande seizoen.

"Desondanks", vervolgt César Morocho, "levert een areaal van ongeveer 35.000 hectare een opbrengst die de huidige vraag op de markten waar Peru momenteel mango's naartoe zendt, bijna overstijgt. Een ongecontroleerde uitbreiding van het areaal zou de gestage stroom van zendingen naar het buitenland kunnen belemmeren. Toch is er zeker enige ruimte voor uitbreiding, vooral dankzij de toename van de consumptie in de VS en het potentieel in Azië met de opening van de haven Chancay, maar we zullen ons goed moeten organiseren, want een te snelle toename van de opbrengst zou kunnen leiden tot een overaanbod op de internationale markt en een daling van de prijzen", waarschuwt de directeur van Frutas de Piura.



Wat Aziatische bestemmingen betreft, is de Japanse markt een aantrekkelijke optie vanwege het goede prijsniveau voor de ingevlogen mango's. "Maar voor luchtvracht is een bepaald niveau van kennis en ervaring nodig. Frutas de Piura exporteerde vroeger mango's per vliegtuig naar Japan, nu doen we dat niet meer. Toen we dat wel nog deden, gebruikten we dozen met een een soort kussen op de bodem, een gaas bovenop het fruit en zelfs een speciaal deksel om de mango's te beschermen tegen de temperaturen onder nul tijdens de overslag in Canada", legt César Morocho uit. Iets minder dan 10% van de mango's die Frutas de Piura exporteert, wordt per vliegtuig vervoerd.


Frutas de Piura beschikt over 600 hectare mangoplantages

Voor de bloei is een temperatuur van 16ºC nodig
Vorig jaar exporteerde Peru 2.600 containers naar overzeese markten, veel minder dan de 10.600 containers van het voorgaande seizoen. "De gemiddelde temperatuur in de maanden juni, juli en augustus was 19ºC, terwijl mango een temperatuur van 16ºC nodig heeft tijdens de bloeifase. Daarnaast waren er problemen met vruchtrot bij aankomst op de bestemmingen door een schimmelziekte die werd veroorzaakt door de hoge temperaturen en de hoge luchtvochtigheid. Hoewel er gewasbeschermingsmiddelen zijn die de gevolgen kunnen verzachten, is het gebruik ervan niet toegestaan in de teelt die bestemd is voor de EU. In een normaal seizoen verzenden we bij Frutas de Piura gemiddeld 400 containers, vorig jaar konden we er maar 80 laden", aldus César Morocho, die eraan toevoegt dat de sector dit nieuwe seizoen met enige schrik tegemoet ziet. "We moeten de teelttechnieken aanpassen, bijvoorbeeld door dieper te snoeien zodat de boomkroon zich opent en meer ventilatie toelaat in de gewassen."


"Hoewel er enige ruimte is voor expansie, dankzij de toename van de consumptie in de VS en het potentieel van Azië moeten we goed georganiseerd zijn, aangezien de uitbreidingen te snel gaan."

Als het probleem van de hitte zich in de toekomst opnieuw voordoet, geeft de directeur van dit fruitbedrijf in het noorden van Peru aan dat er misschien rassen moeten worden aangeplant die bestand zijn tegen hogere temperaturen. "25 jaar lang hebben we ons zeer comfortabel gevoeld met het Kent ras, misschien moeten we nu andere opties overwegen. Sommige telers testen Calypso, een ras van Australische oorsprong, maar we zullen een paar jaar moeten wachten om erachter te komen of het een goede keuze is voor ons gebied. Het duurt immers ongeveer drie jaar voordat de mangoplant zijn eerste vruchten draagt. We zijn vol verwachting", besluit César Morocho.

Voor meer informatie:
César Morocho Marchán (directeur)
Fruits of Piura S.A.C.
Urban. Miraflores Country Club
Calle las Fucsias Mza AB Lote 25-26. III Etapa
Castilla (Piura) – Peru
Tel: +51 (0)73 631 659
[email protected]

Publicatiedatum: