Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noodtoestand in Ecuador geen invloed op bananenexport en exoten

De laatste noodtoestand die door president Daniel Noboa van Ecuador werd uitgeroepen in zeven staten en een deel van een provincie, heeft geen invloed gehad op de export van bananen en exotisch fruit. Velen in de bananensector bevestigden dat "de noodtoestand de bananensector juist veiliger maakt, omdat de regering de welig tierende criminaliteit aanpakt".


Ecuadoraanse president Daniel Noboa met veiligheidstroepen. Foto: Ecuador Government Bulletin

De noodtoestand werd uitgeroepen op woensdag 22 mei 2024 en zal 60 dagen duren. De afkondiging volgt op de moord op een gevangenisdirecteur op zondag, net op het moment dat het land ging stemmen in een referendum van president Noboa, die maatregelen wil om criminele bendes te bestrijden en de veiligheidssituatie onder controle te krijgen. De afgelopen maanden zijn er verschillende moorden gepleegd in zeven van de 24 provincies van Ecuador. In januari riep president Noboa de 'staat van intern gewapend conflict' uit en zette hij het leger in. Dit gebeurde nadat een bendeleider uit de gevangenis was gehaald. Het geweld brak openlijk uit toen bendes in veel steden op rooftocht gingen, een live beurs van een televisiestation overnamen en verschillende mensen doodden terwijl ze gevangenisbewakers gijzelden. Dit was voor president Noboa aanleiding om criminele bendes tot terroristische organisaties te verklaren. Hij zei dat deze criminele bendes afkomstig zijn uit de drugshandel in andere Zuid-Amerikaanse landen en grip hebben gekregen op Ecuador.

Hoewel de eerder afgekondigde noodtoestand hielp om de gewelddadige golf van aanvallen de kop in te drukken, gingen de ontvoeringen en afpersingen gewoon door. Sommige provincies die getroffen zijn door de afkondiging zijn grote gebieden waar bananen en exotisch fruit worden geteeld. De getroffen gebieden zijn de provincies Guayas, El Oro, Santa Elena, Manabi, Sucumbios, Orellana en Los Rios, evenals een deel van de provincie Azuay.

In het huidige klimaat en de huidige strijd in Ecuador is de angst voor beschuldigingen en het spreken in het openbaar levensbedreigend. Veel spelers in de AGF-sector in Ecuador waren terughoudend met het geven van commentaar. De Ecuadoraanse bananensector merkte evenwel op: "De noodtoestand heeft geen invloed, integendeel, het geeft ons meer zekerheid."

Een teler en exporteur van exotisch fruit in Ecuador merkte op: "De noodtoestand heeft geen invloed op de export, maar versterkt de controles en maakt de teelt veiliger door de aanwezigheid van militairen op straat, waardoor misdaad wordt ingeperkt. Deze maatregel is specifiek gericht op de provincies als onderdeel van een bredere aanpak tegen criminaliteit. Hierdoor wordt meer veiligheid geboden, zonder de productieketen te onderbreken, maar juist door deze op een betere en beschermende manier te beheren."

Een andere bron uit de bananensector merkte op: "De export in Ecuador is de enige keten die geen beperkingen opgelegd krijgt en niet getroffen wordt door de noodtoestand."

Ecuadoraanse regering bestrijdt 'narco-terrorisme'
Volgens een recent bulletin (Bulletin No. 227) uitgegeven door de Ecuadoraanse regering namens president Noboa, dringt hij aan op wereldwijde samenwerking in de strijd tegen narco-terrorisme en het aanpakken van binnenlandse politieke uitdagingen. "Het is geen probleem van één land... De hele regio is ondergedompeld in drugshandel en geweld. Een deel van dat geweld zien we al in Europa." Hij deed dit pleidooi tijdens een recente reis naar Europese leiders als onderdeel van een "wereldwijde oproep om de krachten te bundelen tegen deze plaag en een wereldwijde strijd te bevorderen."

In het bulletin stelt Noboa dat 40% van de drugs die Ecuador verlaten gedistribueerd worden naar de Verenigde Staten, nog eens 40% naar Europa en de resterende 20% wordt verdeeld over het Midden-Oosten, Rusland en Azië. Bijgevolg benadrukte hij het belang van het implementeren van fundamentele concrete maatregelen zoals grenscontrole. "Ecuador besteedt speciale aandacht aan deze gebieden, vooral van de provincie El Oro naar Peru vanwege de hoeveelheid geweld in dit gebied en illegale migratie, met het risico op mensenhandel. Deze problemen maken gebruik van dezelfde of vergelijkbare routes als drugshandel."

Publicatiedatum: