Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Juridische stappen om aanvallen op Marokkaanse vrachtwagens te voorkomen"

Na een periode van rust werden vorige week in Frankrijk opnieuw aanvallen op Marokkaanse tomatenvrachtwagens gemeld. In een persbericht veroordeelde Comader, de Marokkaanse Confederatie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling - een netwerk van beroepsverenigingen - "deze onbegrijpelijke daden krachtig" en hekelde "het gebrek aan strengheid dat de bevoegde autoriteiten aan de dag leggen bij de zorgwekkende toename van aanvallen op land- en tuinbouwproducten van Marokkaanse oorsprong".

Sinds januari zijn vrachtwagens met Marokkaanse AGF overvallen in Frankrijk en Spanje. Comader uitte vervolgens haar "diepe bezorgdheid over de herhaalde en ongefundeerde aanvallen op Marokkaanse producten, evenals over de onjuiste informatie in de media". Op 4 maart diende de organisatie een klacht in tegen X bij het provinciaal parket van Girona, Spanje.

Rachid Benali, voorzitter van Comader: "Sinds de klacht in Spanje is ingediend, zien we dat de aanvallen op Marokkaanse vrachtwagens zijn gestopt. De boodschap is overgekomen en dat is op zich al een succes van onze juridische actie. We wilden een einde maken aan deze acties en we hadden niet eens verwacht dat we de beschadigde producten vergoed zouden krijgen. Juridische stappen zijn effectief gebleken om aanvallen op Marokkaanse vrachtwagens te voorkomen. Nu loopt de zaak nog en wordt deze gevolgd door onze advocaten. We laten de zaak niet vallen."

De organisatie heeft de aanvallen in Frankrijk anders aangepakt. Benali zegt: "We hielden rekening met de garanties die we hadden gekregen van de Franse ambtenaren, onder andere op de laatste SIAM-beurs toen we een delegatie van de Franse regering ontvingen. Helaas zijn de aanvallen vorige week hervat."

"We hopen dat onze laatste oproep gehoord zal worden in Frankrijk, en begrepen zal worden als een ultimatum. Anders zullen we gedwongen worden om de daders te berechten. We proberen rekening te houden met de goede relaties tussen onze landen en zo toegeeflijk mogelijk te zijn, maar de herhaling van deze aanvallen dwingt ons om naar de rechter te stappen", besluit Benali.

In een boodschap die rechtstreeks gericht is aan de Franse handelsorganisaties die betrokken zijn bij de invallen, stelt Comader in haar laatste persbericht een ultimatum: "Wees ervan verzekerd dat noch Comader noch haar leden zullen blijven toekijken bij elke andere vorm van onaanvaardbaar gedrag".

Voor meer informatie:
Rachid Benali
Moroccan Confederation of Agriculture and Rural Development (COMADER)
Tel: +212 537 77 69 14
[email protected]

Publicatiedatum: