Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Will Teeuwen, Teboza;

"Kilo-opbrengst asperges dit jaar minimaal 30% lager door wateroverlast"

Tholen - Een klaagzang wil Will Teeuwen van Teboza er absoluut niet van maken, maar dat de uitdagingen dit aspergeseizoen groot zijn, is overduidelijk. "Het is niet bepaald het leukste seizoen. We vechten al zeven maanden tegen de wateroverlast en het ziet er ook niet naar uit dat dit de komende weken nog zal veranderen. Van nature zijn wij positieve mensen en we slaan ons ook hier wel doorheen, maar zo'n jaar hakt er wel in."

"De wateroverlast heeft grote consequenties voor de oogst. Zo hebben we dit jaar niet eens alle percelen oogstklaar kunnen maken. Dat is in mijn carrière nog nooit voorgekomen. Daarnaast zijn er percelen die wel zijn klaargemaakt, maar niet onder de meest ideale omstandigheden, waardoor ze ook niet de beste kwaliteit geven", vervolgt de teler.

"Arbeid is altijd een uitdagende factor geweest, maar gelukkig zijn er vooralsnog wel genoeg mensen die de asperges willen oogsten. Gezien de weersomstandigheden ben ik daar erg blij mee. De mensen hebben bijna continu met de laarzen aan moeten oogsten. Daarom organiseren we morgenavond ook een barbecue om het moraal hoog te houden", vervolgt Will.

Een voorzichtige schatting is dan ook dat de kilo-opbrengst dit seizoen minimaal 30% lager uit zal vallen. "Vorig jaar hadden we door het koude voorjaar al een 15-20% lagere opbrengst en dat hakte er al behoorlijk in, maar nu valt de oogst nog eens lager uit. Dat zorgt ervoor dat de oogstkostprijs, die door de stijging van de loonkosten al fors hoger lag, nog eens verder omhoog vliegt."

"Het maakt nogal wat uit of je per oogstbeurt 150 kilo minder van een hectare haalt. En de redelijk goede prijsvorming compenseert de lagere opbrengsten niet zomaar, al zien we gelukkig wel begrip aan de afzetkant voor de uitdagingen waar we als telers mee te maken hebben. Daarbij denk ik dat we het nog niet eens slecht gedaan hebben met het uitleveren van de volumes voor zowel de acties als de reguliere weken, maar we moesten wel continu alle zeilen bijzetten."

"Wat het effect van dit jaar voor de oogst van 2025 zal zijn, kan nog niemand zeggen, maar consequenties zullen niet uitblijven. Wij graven planten uit op elk perceel om de plantactiviteit te volgen. Zo zien we dat er een gigantische uitspoeling van de meststoffen is geweest. Die moeten dus weer toegediend worden, maar we kunnen nog nauwelijks het veld op."

Soepel jaar wordt uitzonderlijk
"Aan de afzetkant zijn de uitdagingen minder groot. Er blijft meer vraag dan aanbod. Dat zal de komende jaren ook zeker zo blijven. Wij weten wat er aan planten in Europa de grond ingaat en dat vertoont eerder een dalende dan een stijgende lijn. Vroeger was een extreem jaar een uitzondering, nu lijkt het er meer op dat het uitzonderlijk wordt als het soepel verloopt. Je ziet dan ook behoorlijk wat telers stoppen met de aspergeteelt."

Nog altijd voert Teboza ook groene Spaanse asperges. "De nachttemperaturen zijn in Spanje relatief koel en daardoor kunnen we het Spaanse seizoen wat verlengen. We hebben een goed seizoen gehad in Spanje met een mooie kwaliteit en een goede prijsvorming. Ook de vooruitzichten voor de Spaanse teelt zien er de komende jaren goed uit. De groene asperges hebben relatief veel minder water nodig dan bijvoorbeeld andere eenjarige teelten, waardoor wij tot op heden relatief makkelijk water en grond tot onze beschikking krijgen."

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel: +31 (0) 77 307 1444
[email protected]
www.teboza.com