Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Recoupex

"In 2023 hebben we 81% van alle ingediende exportclaims geïnd"

"Ik heb Recoupex opgericht om kleine tot middelgrote exporteurs over de hele wereld in staat te stellen hun transportverliezen effectief te verhalen op vervoerders die aansprakelijk zijn voor schade", zegt Lina Jasutiene, een voormalig verdedigingsadvocaat voor MSC. Daar was ze met eigen ogen getuige van het duizelingwekkende aantal niet-verhaalde vrachtclaims en de ernstige financiële gevolgen daarvan voor exporteurs wereldwijd. "Dit initiatief informeert exporteurs niet alleen over verliespreventie en wettelijke rechten, maar bevordert ook gerechtigheid binnen de wereldwijde toeleveringsketen en maakt een positief verschil door de investeringen van kleinere exporteurs te beschermen."

Maar wat is Recoupex? "Het is een wereldwijde, on-demand hub voor het herstellen van vrachtclaims. Via een uitgebreid netwerk van advocaten verkrijgen we schadevergoeding van aansprakelijke vervoerders voor exporteurs en importeurs wanneer vracht tijdens het transport is beschadigd. We bieden een volledig pakket diensten voor het verhalen van claims van aansprakelijke vervoerders - zee-, multimodale en luchtvrachtzendingen - met als doel Recoupex-klanten een snelle en naadloze afhandeling van claims te bieden," legt Jasutiene uit.

En het resultaat is indrukwekkend. "In 2023 hebben we 81% van alle ingediende claims geïnd. Het hoge succespercentage van Recoupex is te danken aan onze diepgaande expertise in scheepvaartrecht en kennis van de sector van de containervracht. We bieden exporteurs een on-demand juridische verdediging, ongeacht waar hun vracht naartoe gaat of waar deze beschadigd is. In tegenstelling tot traditionele juridische diensten spreken we de taal van exporteurs en hanteren we een praktische, resultaatgerichte zakelijke aanpak. Deze mix van efficiëntie en onze motivatie om exporteurs te helpen terug te krijgen wat van hen is, is wat ons op de been houdt totdat de claim is betaald. Ons geheim? Het is ons wereldwijde team, allemaal samenwerkend met dezelfde missie om hun claim terug te krijgen."

Recoupex oprichter Lina Jasutiene

"Meer dan kleine ongemakken"
Dit kan echt een verschil maken voor telers, legt Jasutiene uit. "De meest voorkomende claims die we bij Recoupex behandelen, hebben te maken met schade door defecten aan koelcontainers, stroomuitval en buitensporige vertragingen. Voor telers zijn deze problemen meer dan kleine ongemakken - het zijn winstverslindende problemen die de marges van een heel seizoen kunnen wegvagen. Vaak hebben telers geen vrachtverzekering of dekt hun standaardverzekering deze specifieke claims niet. Op dat moment komt Recoupex in actie om te helpen bij het rechtstreeks verhalen van verliezen op aansprakelijke vervoerders."

En het aantal claims neemt toe. "Tegenwoordig kopen consumenten alleen nog onberispelijk uitziend en smakelijk fruit. De kwaliteitsnormen zijn strenger geworden. De kosten voor het oogsten, verpakken, vervoeren en opslaan zijn daardoor gestegen en de kwaliteit van de lading wordt door de kopers meteen na aankomst nauwkeurig bekeken. De afgelopen jaren hebben we het aantal claims zien toenemen," merkt Jasutiene op. "Een andere trend die we zien is een betere samenwerking tussen kopers en verkopers om claims voor vracht te verhalen op scheepvaartmaatschappijen. Kopers voorzien exporteurs van bewijsmateriaal voor beschadigde vracht, onderzoeksrapporten, beperken het verlies en brengen zelfs de rederij op de hoogte om verhaal te halen bij de vervoerder die aansprakelijk is voor schade. Deze trend zal nog vele jaren aanhouden," zegt ze.

"De crisis in de Rode Zee heeft zijn tol geëist"
De situatie in de Rode Zee heeft geleid tot langere transittijden voor zeevracht. "Het uitbreken van de Rode Zee-crisis heeft zijn tol geëist voor veel exporteurs," beaamt Jasutiene. "Door de buitensporige transittijd via Kaap de Goede Hoop staan AGF-producten met een korte houdbaarheid, zoals druiven uit India of citrus uit Egypte naar Europa bloot aan risico's op schade. Deze exporteurs worden getroffen door de verstoringen als ze hun afnemers niet hebben gediversifieerd. Om de financiële gevolgen voor exporteurs te verlichten wanneer fruit na 68 dagen vervoer rot aankomt op de plaats van bestemming, vordert Recoupex vrachtclaims. Sommige van deze claims kunnen worden verhaald," benadrukt ze.

Terwijl luchtvracht steeds meer wordt bekritiseerd, voorspelt Jasutiene dat multimodaal en zeetransport belangrijk zullen zijn voor de AGF-sector. "Voor de meeste AGF blijven zeetransport en multimodaal transport de voorkeursopties vanwege hun kosteneffectiviteit voor relatief laagwaardige vracht. In 2024 zullen de congestieproblemen op de wegen en in de havens de verschuiving van het duurdere luchtvervoer, dat vorig jaar ook werd getroffen door wederzijdse overvliegverboden, verder ondersteunen. Voor hoogwaardige zachtfruit en exotisch fruit is luchtvracht essentieel om de versheid en kwaliteit te garanderen, ondanks de hogere kosten. Vooruitkijkend verwachten we dat multimodaal transport en zeetransport een belangrijke rol zullen blijven spelen bij de import van AGF naar Duitstalige landen, waarbij kostenefficiëntie en milieuoverwegingen met elkaar in evenwicht zijn. Deze aanpak komt niet alleen tegemoet aan de economische vraag en de toegenomen consumptie, maar sluit ook aan bij het milieubewustzijn en de verwachtingen op het gebied van regelgeving in de regio."

"Klaar om een belangrijke verschuiving te leiden"
"Vooruitkijkend is Recoupex klaar om een belangrijke verschuiving te leiden in de sector van het herstellen van vrachtclaims onder AGF-exporteurs, die steeds meer het belang inzien van het nastreven van echte claims. Exporteurs nemen er niet langer genoegen mee om elke keer het verlies van de doorvoer op te vangen. In plaats daarvan willen ze zich bijscholen, de benodigde documentatie verzamelen en actief verhaal halen bij aansprakelijke vervoerders. Recoupex staat in de voorste gelederen als het gaat om het stimuleren van deze beweging."

"Onze visie voor Recoupex is om wereldwijd de eerste keuze te worden voor het on-demand verhalen van vrachtclaims voor kleine tot middelgrote exporteurs van AGF," besluit ze. "Door onze klanten voor te lichten over hun rechten en het claimproces, en de hulpmiddelen en ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om hun verliezen met succes te verhalen, willen we niet alleen onze aanwezigheid in ontwikkelingslanden waar fruit wordt geteeld vergroten, maar ook de veerkracht en winstgevendheid van lokale telers in deze cruciale sector versterken."

Voor meer informatie:
Lina Jasutiene
Recoupex GmbH
Tel: +41 76 682 8203
[email protected]
www.recoupex.com