Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar Portugese kiwi's gestegen"

Na maart is de vraag naar Portugese kiwi's gestegen, zegt Nelio Marques, voorzitter van de raad van bestuur van Kiwicoop, een Portugese exporteur: "In de 35 jaar van ons bestaan hebben we ons gespecialiseerd in het bewaren van kiwi. Met deze opgedane kennis was het mogelijk om de hoeveelheid verkochte groene kiwi's te beheren, zodat we tussen april en juni een aanzienlijke hoeveelheid fruit konden verkopen. Zoals we hadden verwacht, nam de vraag na maart toe en zo was het mogelijk om onze vaste klanten en enkele nieuwe klanten fruit van hoge kwaliteit te bieden, zelfs in deze laatste fase van het seizoen."

Volgens Marques heeft Kiwicoop dit seizoen nieuwe markten kunnen betreden, omdat de beschikbaarheid van fruit beperkt was. "We zijn momenteel aan het kalibreren en leveren in een goed tempo. Dit zijn historisch gezien de drukste maanden bij Kiwicoop en dit jaar is geen uitzondering. Met name dit jaar was het door de kleinere hoeveelheid beschikbaar fruit op het noordelijk halfrond voor ons mogelijk om niet-traditionele markten voor Kiwicoop te betreden, waarvoor we een klein percentage van onze teelt hebben gereserveerd. Zo groeien we op markten in Noord-Europa. In de meer traditionele markten, zoals Portugal, Spanje en Frankrijk, voelden we een grotere marktdruk van potentiële nieuwe klanten, omdat veel van de andere spelers beperkt waren in het fruit dat in deze tijd van het jaar beschikbaar was. We konden niet aan alle verzoeken in onze gebruikelijke markten voldoen, omdat we prioriteit gaven aan onze langetermijnklanten."

Hoewel Kiwicoop hun kiwi's sneller had kunnen verkopen, zegt Marques dat het een bewuste keuze was om wat volumes te bewaren voor later in het seizoen: "Vergeleken met het verleden hebben we ongeveer evenveel afzet tussen april en mei. Dit is te danken aan ons beheer van het fruit om aan onze verplichtingen te voldoen. Anders hadden we zeker nog meer volumes geëxporteerd, maar dan hadden we het seizoen voor kiwi's ook eerder moeten beëindigen. De sterke vraag in de afgelopen maanden heeft een lichte stijging van de afzetprijs mogelijk gemaakt, wat traditioneel ook in andere jaren gebeurt aan het einde van het seizoen."

"Onze verwachtingen voor de rest van het seizoen zijn goed. We hebben nog steeds zeer goed fruit, met een goede hardheid voor het seizoen waarin we zitten. We hopen ons seizoen voort te zetten tot eind juni. En we kijken nu al uit naar het fruit waarmee we in de zomer werken, waarbij we kiwibes, passiefruit en citroenen, allemaal geteeld in de centrale regio van Portugal, in de schijnwerpers zetten. Dan in september en oktober de rode en gele kiwi's en in november werken we weer met de groene kiwi," besluit Marques.

Voor meer informatie:
Nélio Marques
Kiwicoop
[email protected]
https://www.kiwicoop.com/

Publicatiedatum: