Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Louis De Cleene, Devos Group:

"Onrust op de perenmarkt is grotendeels onnodig"

Tholen - De tendens op de Belgische perenmarkt is in de laatste weken een beetje omgeslagen. Grotendeels onterecht, zo stelt Louis De Cleene van Devos Group. "Er komen inderdaad wat voorraden naar boven richting het einde van het seizoen die het vertrouwen van de klanten en consumenten hebben beschadigd, maar de druk en de stress die er nu is, hoeft er niet te zijn", zo stelt de handelaar uit het Vlaamse Bekkevoort.

"Het klopt dat er wat onrust sluimerde de laatste weken", zo gaat hij verder. "De gewoonlijke afzetmarkten voor grotere volumes zijn in principe Oost- en Zuid-Europa, maar die landen brengen op het moment veel overzeese import binnen. Wij zaten met onze peren voor goede maten en kwaliteit al lange tijd op goede prijzen, maar import verkocht plots toch goedkoper. Dan denken veel mensen daar toch gelijk aan overschakelen. Bovendien zie je dat er in de laatste weken wat peren op de markt zijn gekomen, die eigenlijk al een stuk eerder verkocht hadden moeten worden. Dat heeft het vertrouwen wat beschadigd. Deze twee redenen zijn belangrijke oorzaken voor de druk die op de markt is gekomen en een prijsdaling hebben veroorzaakt."

Ervaring in kwaliteit
Voor de telers en handelaren die nog met goede kwaliteit zitten, is dit echter onnodig, zo stelt hij. "Kijk, ik weet perfect hoe veel peren in welke cel zitten en welke kwaliteit deze hebben. Wij hebben er al jaren ervaring in en weten precies welke peren we tot het einde kunnen houden. Ik heb vanochtend nog de peren voor juni en juli gezien en dat is echt een geweldige kwaliteit. Die zou ik, bij wijze van spreken volgend jaar nog kunnen verkopen. Bovendien hebben we onze vaste lijnen lopen tot het einde van het seizoen, waarmee we de kwaliteit en kwantiteit kunnen vastleggen in de laatste maanden. Wat je nu echter ziet en zag, is dat er bepaalde telers en handelaars, zonder deze ervaring, denken: 'Eind vorig seizoen was duur, dus we gaan ook maar een paar cellen dichthouden'. Wij hebben zelf nooit gehoopt op de extreme prijzen van eind vorig seizoen maar dachten uiteraard wel hoger uit te komen dan wat we vandaag zien."

"Ook wij hebben van bepaalde telers, die gepokerd hebben, volumes binnengekregen, maar die peren hadden eigenlijk al veel eerder weg moeten zijn. Dan zie je dat ze nu die peren de markt op duwen, maar dat werkt niet. Je moet er de vaste lijnen en klanten voor hebben. Dat het rond deze periode warmer wordt en de import op de markt komt, is niet nieuw. Wat wel veranderd is, is dat er mensen gegokt hebben. Dat zorgt voor veel verschil in kwaliteit, wat de prijzen drukt. Ik denk dat voor de handelaren die weten wat ze doen, geldt dat er niets aan de hand is. De goede kwaliteit die aan vaste lijnen verkocht worden, zou eigenlijk niets te vrezen mogen hebben."

Toch latere oogst
Bovendien geeft Louis aan dat er nog meer verzachtende factoren zijn. "Er werd en wordt namelijk veel geschreven dat we een vroege oogst tegemoet gaan, omdat er een historisch vroege bloei was. Dat laatste klopt inderdaad, maar de dagen na de bloei waren zeer somber en koud. Het gebrek aan zon en het vele water hebben ervoor gezorgd dat de eerste groeiperiode en celdelingen zeer langzaam en beperkt hebben plaatsgevonden. Het resultaat is nu dat verschillende instanties en ervaren telers aangeven dat we helemaal niet zo vroeg gaan plukken als eerst gedacht. Het lijkt erop dat de oogst toch nog tien à veertien dagen later zal zijn dan er initieel gezegd is. Die periode is belangrijk voor de verkoop, dus dat biedt wat extra ademruimte. Men schat nu, afhankelijk van regio tot regio, tussen 15 en 20 augustus de eerste Belgische Conference te plukken."

"Tel daarbij op dat er volgend jaar in België maar de helft van de peren verwacht wordt ten opzichte van dit seizoen", zo gaat hij verder. "Een slechte oogst is natuurlijk nooit wat je wil, maar het is wel de realiteit waar we mee moeten werken. Ik sprak met een grote teler van ons die aangaf dat hij dit nog nooit had meegemaakt. Hij heeft bomen waar simpelweg bijna niets aan hangt. Volgend seizoen zullen de klanten dus hopelijk nog smeken om de peren. Het geeft allemaal aan dat de druk die er nu is niet zo extreem hoeft te zijn. Ja, er zijn wat tegenvallende partijen de markt op gekomen, maar eenieder die verstandig handelt en kijkt naar de kwaliteit en de handelaar waar hij mee werkt, weet dat we met correcte prijzen zouden moeten werken voor zowel teler als handelaar."

Verstandig
"We moeten als Belgische handel ons hardfruit in ere houden. Je ziet het ook bij de Jonagold. Daar was ik lange tijd bezorgd om, maar nu lijkt het toch in orde te komen. De vraag is aan het terugkomen en volgend jaar wordt waarschijnlijk qua hoeveelheden ook een ramp. Als je dan kijkt naar de kwaliteit die er nu nog is richting het einde van het seizoen, ga ik ervan uit dat het goed gaat komen. Volgend jaar is er een pak minder Belgisch hardfruit en dat heeft misschien weinig impact op de huidige situatie, maar het toont hoe kostbaar het product is en dat we het hardfruit wat we nu hebben volgend jaar nog zouden gaan missen. Laten we met zijn allen verstandig en rustig met ons product omspringen, zodat eenieder een goed einde van het seizoen kan draaien", zo besluit Louis.

Voor meer informatie:
Louis De Cleene
Devos Group
Eugeen Coolsstraat 66
3460 Bekkevoort - België
+32(0)16 77 97 58
[email protected]
www.devosgroup.com