Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktbericht week 20:

"Beschikbaarheid asperges blijft toenemen"

De beschikbaarheid van asperges bleef onverminderd toenemen, met name de Duitse aanvoer nam nog eens toe. Het zomerse weer versnelde enerzijds de groei van de speren op de velden, anderzijds verbeterde het ook de afzetmogelijkheden. Desondanks kon de vraag volgens BLE niet altijd gelijke tred houden met het toegenomen aanbod. Daarom waren handelaren zo nu en dan genoodzaakt hun eerdere prijzen te verlagen, als ze grotere voorraden wilden vermijden.

Tegen het pinksterweekend kochten klanten wel iets meer, waardoor de prijzen in sommige gevallen stegen. Toch konden overschotten niet altijd vermeden worden. Nederlandse, Poolse en Belgische partijen vulden het assortiment witte asperge aan, terwijl in het paarse assortiment alleen Nederlandse asperge werd aangeboden. Naast Duitsland kwamen groene asperges alleen uit Polen, maar import speelde uiteindelijk alleen een aanvullende rol.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Bij de Duitse aanvoer domineerden Elstar, Jonagold en Braeburn het toneel, het belang van Gala en Tenroy was beperkt. Het Europese assortiment werd voornamelijk aangevuld met Italiaanse Pink Lady en Granny Smith. De aanvoer van overzee steeg duidelijk.

Peren
Zuid-Afrika domineerde met Abate Fetel, Packham's Triumph en Forelle de markt. Chileense Abate Fetel en Forelle volgden qua belang. Bovendien kwamen er van overzee nog enkele Argentijnse Abate Fetel bij. Nieuw in het assortiment waren Anjou, die in Frankfurt in 18‑kg-kartons werden verkocht.

Druiven
Relatief goedkope Thompson Seedless uit India bepaalden het beeld, gevolgd door Crimson Seedless uit Chili en Zuid-Afrika. Andere rassen uit deze landen hadden eerder een aanvullend karakter. Eerste Italiaanse druiven waren al beschikbaar.

Aardbeien
Duitse partijen speelden de hoofdrol, gevolgd door Nederland en Griekenland. Met zeer kleine volumes waren ook België, Polen, Italië en Spanje aanwezig. Door het zomerse weer steeg enerzijds de aanvoer, anderzijds verbeterde ook de vraag.

Citroenen
Spaanse Verna-citroenen kwamen op de voorgrond en verdrongen in toenemende mate Primofiori-citroenen uit Spanje. Aanvoer uit Griekenland, Turkije en Italië maakte het assortiment compleet.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende op elkaar afgestemd. Plaatselijk waren de afzetmogelijkheden enigszins verbeterd. Desondanks bleven de prijzen binnen de gebruikelijke marges. Alleen München meldde voor het gehele assortiment lichte prijsverlagingen.

Bloemkool
Duitse aanvoer overheerste. Daarnaast was Belgische, Nederlandse, Italiaanse en Poolse bloemkool beschikbaar per 6 en 8 stuks verpakt. Franse en Spaanse bloemkool werd in verpakkingen van 6 stuks aangeboden. Er was dus een groot aantal landen bij de handel betrokken.

Sla
Duitse ijsbergsla was duidelijk prominenter aanwezig. Tegelijkertijd nam het belang van Spaanse producten af in lijn met de seizoenssituatie. Sla kwam uit Duitsland en België, terwijl bonte sla uitsluitend uit Duitsland kwam.

Komkommer
Het assortiment komkommers bestond uit Nederlandse, Belgische en Duitse aanvoer. Het aanbod was niet altijd toereikend om aan de vraag te voldoen. Dienovereenkomstig stegen de prijzen, deels ook vrij sterk. Een merkbare terughoudendheid om te kopen was het gevolg.

Tomaten
Nederlandse en Belgische aanvoer vormde de basis van het assortiment. Tomaten uit Duitsland, Spanje en Italië vulden het geheel aan. Het aanbod was duidelijk toegenomen en overtrof de vraag.

Paprika
Nederlandse partijen domineerden, gevolgd door Turkse en Belgische partijen in bijna identieke aantallen. Duitse en Spaanse aanvoer maakten het assortiment compleet. Aan de vraag werd gemakkelijk voldaan. Desondanks stegen de prijzen vaak.

Bron: BLE

Publicatiedatum: