Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Higos iki

"Wanneer het seizoen begint, geeft markt voorkeur aan Spaanse blauwe vijgen"

Nog enkele weken wachten en het blauwe vijgenseizoen in Spanje gaat weer van start. "De blauwe vijg is in het vijgensegment een beetje de tegenhanger van de extra vroege rassen bij andere fruitsoorten. In Spanje is Alicante het belangrijkste teeltgebied, maar ook in Extremadura heb je blauwe vijgen", zegt Francisco Balas van Higos Fiki.

"Op dit moment zie je op de markt blauwe vijgen uit Peru, Zuid-Afrika en zelfs wat uit Israël, maar wanneer het Spaanse seizoen begint, geeft de Europese markt de voorkeur aan ons fruit. Vooral in het Verenigd Koninkrijk trekt de vraag dan aan en de gemiddelde prijzen zijn steevast heel goed."

"Blauwe vijgen en gewone vijgen zijn heel delicate vruchten met een korte houdbaarheid. Wat van overzeese gebieden komt, moet dus onrijp worden geoogst, wat betekent dat ze een lagere Brix-waarde hebben. In Spanje kunnen we voor de Europese markt fruit plukken dat wel de volle rijpheid bereikt", vertelt Francisco Balas. "In Spanje worden normaal gesproken geen blauwe of gewone vijgen geplukt met een Brix-waarde onder de 18 graden, wij zorgen er zelfs voor dat we altijd boven de 20-21 graden uitkomen."

"De Brix-factor is zelfs de reden waarom er in Frankrijk gebieden zijn waar meer blauwe vijgen dan gewone vijgen worden geoogst, omdat de zomer er niet warm genoeg is om de gewone vijgen volledig te laten rijpen."

Blauwe vijgen, die aan het begin van de zomer worden geplukt, zijn immers de vruchten die zich het voorgaande seizoen niet volledig hadden ontwikkeld en zijn blijven hangen. "De teelt van blauwe vijgen vereist specifieke rassen en snoeitechnieken. Ook het weer en de temperatuurschommelingen zijn een belangrijke factor voor een goede opbrengst. Vorig jaar was die buitengewoon goed, maar dit jaar is het koud geweest in Extremadura en er zijn veel blauwe vijgen op de grond gevallen. Het ziet er dus naar uit dat het een kort seizoen wordt."

"Voor de gewone vijgen daarentegen verwachten we een goed seizoen. Het heeft goed geregend in Extremadura en de watervoerende lagen hebben zich kunnen herstellen. Als het niet té warm wordt in de zomer, zit er een zeer goede oogst aan te komen."

"In Badajoz beginnen we, net als andere jaren, rond 20 juli met de oogst. Er is overlap met oogst in andere teeltgebieden, maar de markt geeft de voorkeur aan de kwaliteit en de zoetheid van ons fruit. We hebben zelfs al Turkse vijgen gezien die onrijp worden geoogst en daarna zelfs worden geborsteld. Dat zou echt onmogelijk zijn met de rijpe vijgen die we in Spanje plukken."

"Om de houdbaarheid van de vijgen die worden geëxporteerd toch enigszins te verbeteren, neemt Higos Fiki deel aan een veredelingsprogramma. We hopen over 3 tot 5 jaar een nieuw ras op de markt te hebben."

"Tot nu toe worden in de verschillende Spaanse teeltgebieden traditionele rassen gebruikt, allemaal met bepaalde positieve eigenschappen, maar ook met enkele gebreken. Met dit programma willen we bomen op de markt brengen die al die positieve eigenschappen combineren, maar met een grotere weerstand tegen droogte en met steviger en resistenter fruit zonder interne holtes en met een volledig gesloten ostiole."

Voor meer informatie:
Higos Fiki
Plaza San Martín s/n
06410 Torrefresneda (Badajoz) – Spanje
Tel: +34 638 961 227
[email protected]
https://higos-fiki.es

Publicatiedatum: