Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 13

"Peruaanse limes bevatten 30% meer sap dan Mexicaanse"

Ze zijn reeds de grootste exporteur van knoflook in Peru, de op twee na grootste van gedroogde pepers en in de limesexport staan ze op vier, en toch legt exporteur Sol de Olmos de lat nog iets hoger. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld om in 2024 in die laatste categorie de op één na grootste speler te worden. "En dat terwijl we nog niet zo lang actief zijn in de sector. In 2014 zijn we van start gegaan met de aanplant van knoflook, paprika's en rode chilipepers in de stad Barranca", zegt financieel manager Ricardo Solorzano Cadillo.

"In datzelfde jaar exporteerden we de eerste pepers naar Mexico en het jaar daarop ook naar de VS. In de daaropvolgende jaren hebben we ons assortiment uitgebreid met bananen, limes, gember en avocado en momenteel hebben we eigen teelt in Arequipa, Barranca, Olmos en Sullana", legt de financieel manager uit.

Vier soorten knoflook
Volgens Ricardo Solorzano heeft de Peruaanse knoflooksector nog veel groeipotentieel. "We telen vier soorten knoflook op een areaal van 300 hectare: witte Chinese knoflook, paarse Chinese knoflook, Napuri-knoflook en Barranquino, een inheems ras. In Peru vindt de knoflookteelt plaats van Tacna, in het uiterste zuiden van het land, tot Chimbote, zo'n 1.600 km verder naar het noorden. Hoewel het moeilijk is om te concurreren met China, waar de kosten lager zijn en er meer automatisering en technologie is in de verwerking, heeft Peru het voordeel dat zijn knoflook een scherpere smaak heeft. En vergeleken met Argentinië, waar het product voornamelijk in Mendoza wordt geteeld en de teeltcyclus negen maanden duurt, kan Peru zeven maanden na aanplant al oogsten", legt Ricardo Solorzano uit. Sol de Olmos exporteert knoflook uit Arequipa, Barranca en Chimbote naar de VS, Mexico, Spanje en Polen.



De teelt van pepers is dan weer jaarrond. Sol de Olmos beschikt daarvoor over een areaal van 250 ha in Olmos, 200 ha in Arequipa, 50 ha in Barranca en 70 ha in Chimbote. "We exporteren het product in gedroogde vorm naar de VS, Mexico en Spanje. Het is onze meest rendabele teelt."

Peruaanse limes bevatten meer sap
De limes, die worden verzonden naar Californië, Miami en Nederland, concurreren vooral met het Mexicaanse fruit. De Peruaanse limes bevatten volgens de financieel manager met een gemiddeld sapgehalte van 38-42% evenwel meer sap dan de Mexicaanse tegenhanger, die op 25-28% blijft steken. "De Peruaanse limes hebben een dunnere schil en zijn met een pH van 6 bovendien ook zuurder dan de Mexicaanse, die een pH van 9 hebben. Maar omdat de Mexicaanse limes donkerder zijn, wat door de consument als een indicatie van kwaliteit wordt beschouwd, leveren ze 30-40% hogere verkoopprijzen op dan de Peruaanse. Desondanks snoepen we marktaandeel af van Mexico, mede dankzij een goede houdbaarheid van ons fruit. En hoewel we ook concurreren met Colombia en Brazilië, slagen we erin om zeer goede resultaten te behalen op de exportmarkt."


Oogst van rode pepers

De bananen van Sol de Olmos, die Fairtrade en biologisch gecertificeerd zijn, worden verscheept naar Zuid-Korea, Nederland en de VS, terwijl de avocado's hun weg vinden naar China, Europa, de VS en Chili. "Als exporteurs passen we ons aan de Peruaanse en buitenlandse fytosanitaire normen aan. Europa is op dit gebied strikter dan de VS, maar de plaag- en schimmeldruk is hier in het woestijngebied niet hoog. En voor het citrus eist de Peruaanse agrarische gezondheidsdienst Senasa een maandelijkse check van de limes, al zijn hier in onze streek nooit problemen gedetecteerd."

Uitbreiding en modernisering van de pakstations
Terwijl Sol de Olmos in 2022 iets minder dan 12.000 ton groenten en fruit naar het buitenland verzond, bedroeg de export in 2023 al ruim 14.000 ton en dit jaar is het Peruaanse bedrijf van plan om verder te groeien in de export van limes en knoflook.


Iedereen is trots op de oogst

"Dit jaar gaan we voor de limes, mandarijnen en avocado's van start met ons eigen pakstation Agropacking Fesol Perú, ontworpen en beheerd door ingenieur Marco Eyzaguirre. Omdat we hiermee onze verwerkingscapaciteit aanzienlijk verhogen, zullen we ook groenten en fruit van derden aankopen. Daarnaast maken we gebruik van een nieuw pakstation voor gepelde knoflook met gekoelde opslag, dat is uitgerust met geavanceerde apparatuur", aldus Ricardo Solorzano.

"Hoewel 2023 een zeer ongewoon jaar was vanwege El Niño en onze opbrengst met 15% was gedaald, zijn er geen werknemers ontslagen", zegt de financieel manager. "Het sociale aspect is zeer belangrijk voor ons. De werknemers, van wie 75% vrouw is, zijn de longen van het bedrijf. We proberen een sterke band op te bouwen met hen. Bovendien hebben we bij Sol de Olmos een kleine supermarkt waar ze tegen kostprijs basisproducten kunnen aankopen. Zo kunnen ze wat besparen op hun aankopen", besluit Ricardo Solorzano.

Voor meer informatie:
Ricardo Solorzano Cadillo
Agroexportadora Sol de Olmos
Av. Malecón de la Reserva 275, int 203
Miraflores (Lima) – Peru
Tel: +51 961-7736-638
[email protected]
www.soldeolmos.com

Publicatiedatum: