Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SICA St Pol de Léon

Rabarber als diversificatiegewas in Bretagne

Als diversificatiemanager introduceerde Patrick Guivarch zo'n vijftien jaar geleden rabarber in het assortiment van de Franse telersvereniging SICA St Pol de Léon. "Mijn doel was om nieuwe producten te lanceren, dus ik moest de markt in de gaten houden. In die tijd zag ik dat rabarber vooral uit Duitsland kwam. Het leek me dus interessant om een Franse oorsprong te ontwikkelen."

De eerste jaren dienden als test, maar nu is rabarber goed ingeburgerd als diversificatiegewas in Bretagne. "In het begin moesten we verschillende teeltproeven uitvoeren om het juiste ras te vinden voor de versmarkt. Toen het juiste ras eenmaal was geïdentificeerd, gingen vier telers in 2014 het avontuur aan. In de afgelopen vijf jaar hebben andere telers zich bij de groep aangesloten en nu hebben we ongeveer twintig rabarbertelers in de vereniging."


Foto: SICA St Pol de Léon

Een grote vooruitgang in 13 jaar
In 2023 werd 105 ton rabarber op de markt gebracht door de telers van Prince de Bretagne. Voor dit seizoen raamt Patrick Guivarch de oogst op ongeveer 180 ton en op 250-300 ton in 2025. "Dit zijn nog steeds kleine volumes, maar we hebben de afgelopen jaren een mooie toename van de oogst gezien. Het is een interessant gewas voor diversificatie, zeker gezien de onzekere weersomstandigheden die steeds meer oogsten beïnvloeden."

Een goede start van het seizoen
De oogst is twee weken geleden begonnen. "Gezien het weer zijn we redelijk tevreden over het komende seizoen. Het is mogelijk dat we qua tonnage iets onder de raming zitten, maar qua kwaliteit is er niets te melden. Aan het begin van het seizoen slagen we erin om aan de vraag te voldoen en onze contracten na te komen. Ik probeer zoveel mogelijk rabarbercontracten te krijgen, met het idee dat een contract alleen werkt als alle drie de partijen – teler, handelaar en klant – tevreden zijn."

Voor meer informatie:
Patrick Guivarch
SICA St Pol de Léon
[email protected]

Publicatiedatum: