Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaans biologisch steenfruitseizoen ziet er veelbelovend uit"

De regio Murcia trapt het Spaanse biologische steenfruitseizoen af, een paar weken eerder dan in voorgaande jaren. "De oogst is begin mei van start gegaan in Calasparra, waar onze partner Antonio ons hele assortiment biologisch steenfruit teelt: abrikozen, perziken, nectarines en paraguayo's", zegt Iris Gil Mena, hoofd van de biologische afdeling bij Frutas Goostar, een bedrijf actief is op de Franse markt. Murcia belooft een mooie steenfruitnoogst, vooral dankzij een zachte winter.

Het seizoen gaat verder in de provincie Sevilla, waar het warme weer ook heeft geleid tot een vroege oogst. "Toch moeten we goed opletten welke vroege rassen we onze klanten aanbieden. Sommige hebben nog niet voldoende smaak en voldoen nog niet aan alle selectiecriteria (Brix, kleur, maat) waar onze klanten om vragen. Maar dit jaar kunnen we dankzij de gunstige weersomstandigheden in Spanje al vrij vroeg in het seizoen een aantal mooie producten aanbieden."

"Vanaf juni werken we samen met onze telers in Valencia, waarna we het seizoen voortzetten in Lleida, Zaragoza en Tarragona. Daar lijkt het klimaat veel op dat in Zuidwest-Frankrijk."

"Deze regio is wel gevoeliger voor risico's zoals vorst, regen en andere weersfenomenen. Er zijn ook heel veel microklimaten die van kilometer tot kilometer kunnen verschillen. Dit ondervangen we door geografisch gezien heel breed aanwezig te zijn in Catalonië. Op die manier spreiden we de risico's. De oogstvooruitzichten zijn tot nu toe evenwel zeer goed. We zullen meer fruit beschikbaar hebben dan vorig jaar."

Hoge kwaliteit
"Dit jaar was er meer regen in Spanje, en op het juiste moment, dus de bomen hangen vol fruit van redelijk goede maten, precies wat we zoeken. En in het noorden van Spanje hebben we geen last gehad van vorst, zoals gebruikelijk in maart/april. Ook al zijn we nooit veilig in dit veranderende klimaat, we zijn tevreden met de start van het seizoen tot nu toe."

Dankzij een netwerk van telers in heel Spanje kan Frutas Goostar de Franse klanten van begin mei tot half september van steenfruit voorzien.

De vraag blijft nog achter
Hoewel de eerste abrikozen eind april beschikbaar waren, wachtte het bedrijf liever tot begin mei om het seizoen te starten, omdat het gebrek aan zonneschijn de consumenten niet echt aanmoedigde om naar dit zomerfruit te grijpen. "Op dit moment hebben we het gevoel dat de consument graag wil overschakelen van citrus naar steenfruit. Maar gezien het regenachtige weer in Frankrijk en Noord-Europa blijft de vraag nog relatief bescheiden. Het is dus wachten op mooi en stabiel weer."

Premium merkstrategie met Labella Bio
Met het merk Labella Bio positioneert Frutas Goostar zich op de biologische markt als een leverancier van premiumfruit. "In een sector waar de concurrentie hevig is en de keuze overvloedig moeten we de klant iets anders bieden dan een generiek pakket. Het merk Labella Bio onderscheidt zich door zijn exclusiviteit, zijn selectie en zijn design."

Ook het netwerk van telers is geselecteerd volgens strikte specificaties. "Onze telerpartners halen het beste uit hun producten en wij voegen daar een gerichte marketing aan toe, wat ons toelaat een betere prijs te verkrijgen. Het merk wordt in heel Frankrijk op de markt gebracht via de groothandelsmarkten en via onafhankelijke groothandelaren en distributeurs. Ons doel is ook om export op te zetten naar België, Zwitserland, Duitsland en Italië."

Watermeloenseizoen al goed op gang
Naast biologisch steenfruit is het bedrijf al begonnen met de afzet van biologische watermeloenen, een ander paradepaardje in het assortiment. "We bieden gestreepte mini's aan uit Almería. De eerste zijn eind april aangekomen en het seizoen loopt door tot begin september. Het lijkt een goed jaar te worden, ook al hebben de gewassen momenteel te lijden onder de gevolgen van de regen die vorige maand in Andalusië viel. Daardoor zijn de prijzen deze week relatief hoog, maar ze zullen weer in evenwicht komen als de volumes toenemen. Het zou een goed seizoen moeten worden, maar watermeloenafzet zal, meer nog dan die van andere producten, afhankelijk zijn van de temperaturen en de zonneschijn in Frankrijk."

Voor meer informatie:
Iris Gil Mena
Frutas Goostar SL
[email protected]
www.frutasgoostar.com

Publicatiedatum: