Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huberhof Önsbach

Goede marktpositie voor Duitse frambozen vanaf half augustus

In week 21 kunnen in de Ortenaukreis de eerste frambozen van dit seizoen worden geplukt. "Ondanks het natte begin van het seizoen is de bloei goed verlopen en hebben ze geen vorstschade geleden. We hebben alleen stabieler weer nodig met dagtemperaturen rond de 20-22 graden en geen regen meer," zegt zachtfruitteler Jörg Huber uit Achern. "Het was relatief warm in februari, maart en april, waardoor de planten sneller groeiden. Als gevolg daarvan beginnen we nu tien dagen eerder met de oogst dan in andere jaren, wat heel gunstig voor ons is, ook vanwege het langere afzetvenster."

Huber teelt op ongeveer één hectare beschermde teelt twee frambozenrassen Mapema en Kweli. Mapema is een aromatisch, iets donkerder vroeg ras dat vooral populair is in de rechtstreekse handel. Kweli wordt meestal tien dagen later geoogst en is bijzonder geschikt voor de groothandel en retail, legt Huber uit. "Onze zomeroogst duurt meestal tot half juli, waarna er een pauze van tien dagen is. Begin augustus beginnen we dan met de najaarsoogst. Dit werkt eigenlijk heel goed voor ons: we merken dat er veel geïmporteerd producten wordt aangeboden, vooral tijdens onze teeltpauze. Tijdens deze periode is de markt bijna volledig verzadigd. Vanaf half augustus verdwijnen de geïmporteerde producten steeds meer van de markt, terwijl onze najaarsoogst op gang komt. We mogen ook niet vergeten dat het aantal frambozentelers de afgelopen jaren sterk is gedaald, terwijl het oogstvolume vrijwel gelijk is gebleven. De belangstelling voor regionale frambozen is er echter nog steeds."


Huber brengt een deel van de oogst op de markt via OGM Oberkirch.

Naast frambozen behoren ook pruimen, kersen, mirabellen en aardbeien tot het assortiment van Huberhof. Wat betreft aardbeien werkt Huber al enkele jaren succesvol samen met het Nederlandse veredelingsbedrijf Fresh Forward. "Wij telen meerdere rassen van Fresh Forward en voeren verder rassenproeven uit. Een ras dat zich de afgelopen jaren zeer sterk heeft ontwikkeld, is het ras Twist, dat nog tot eind mei geplukt wordt. Het gaat om een ras met een goede, stabiele plukprestatie en homogeen fruit. Ondertussen heeft het middelvroege ras Aprica een goede plek veroverd in de groothandel", besluit Huber.

Voor meer informatie:
Jörg Huber
Huberhof - Önsbach
Jörg en Helmut Huber GbR
Gewerbestrasse 45
77855 Achern, Duitsland
Tel: +49 (0)7841 6730128
[email protected]
www.huberhof-baden.de

Publicatiedatum: