Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Goede consumptie Verna citroenen"

"Er waait een frisse wind door de markt nu de eerste Verna citroenen zijn geoogst. De kwaliteit is spectaculair en de consumptie trekt aan", zegt Juan Antonio Martínez Rubio, manager van het Spaanse Toñifruit.

"Ook al is de citroenoogst dit seizoen heel omvangrijk, we hebben fruit van hoge kwaliteit en we blijven winkelacties opzetten om de consument aan te moedigen citroenen te kopen."

"Maar daartoe hebben we ook de medewerking van de supermarktketens nodig. En het zou ook wenselijk zijn dat ze prijzen vaststellen in overeenstemming met de kwaliteit", vervolgt Juan Antonio. "Er is in feite een gezamenlijke inspanning van telers, supermarkten en consumenten nodig. Maar we zien al dat het mogelijk is om de resultaten te verbeteren, want in deze eerste maand van het Verna seizoen is de consumptie van citroenen hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar."

Dit is een zeer relevant feit gezien de context, want het seizoen van de Fino citroen is niet goed geweest en er worden aanzienlijk meer Verna volumes verwacht dan vorig jaar. "Promoties aan het begin van het seizoen zijn dus belangrijk. Bovendien kunnen we met deze grotere oogst het seizoen verlengen en onze klanten dus nog beter van dienst zijn."

"Toch blijft het afwachten wat het weer doet en betekent een verlenging van het seizoen ook extra waterverbruik. Hoe dan ook, iets meer water verbruiken is vanuit duurzaamheidsoogpunt altijd beter dan de citroenen niet oogsten en zomaar weggooien, zeker als het alternatief import uit het verre Argentinië of Zuid-Afrika is."

In dit verband heeft Ailimpo, de interprofessionele vereniging voor citroenen en grapefruit, in een in 2020 uitgevoerd onderzoek berekend dat de watervoetafdruk van de Spaanse citroenteelt de afgelopen 30 jaar met 38,96% is verminderd en 57,8% lager is dan het gemiddelde voor de citroenteelt wereldwijd. De efficiëntie in het waterverbruik is enorm toegenomen in Spanje, zo tonen ook de productiviteitscijfers voor de teelt van Fino en Verna citroenen aan, die met respectievelijk 30 en 45% zijn gestegen ten opzichte van vorig seizoen en weer het niveau hebben bereikt van 2020/21, toen droogte nog geen probleem was.

"Hier in Murcia, en in het zuidoosten van Spanje in het algemeen, doen we al jaren onderzoek naar waterbesparing in de groente- en fruitteelt. Alle openbare en particuliere instellingen die te maken hebben met tuinbouw zijn 100% betrokken bij het optimaliseren van het waterverbruik."

"Ook het tuinbouwonderzoeksinstituut Imida en telersverening Anecoop zetten een onderzoeksproef op om water te besparen in de Spaanse citrusteelt. Al deze onderzoeken dragen bij aan een intelligent waterbeheer in tijden van waterschaarste", benadrukt Juan Antonio.

Evenwicht in het steenfruitseizoen
Toñifruit is ook gespecialiseerd in steenfruit. "We staan op het punt om over te schakelen van de vroege gebieden van Sevilla en Murcia naar de middenseizoensgebieden van Extremadura. De kwaliteit en de service zijn gewaarborgd. Er zullen zich geen grote overlappingen voordoen, noch tekorten. We behouden dit seizoen een mooi evenwicht", besluit de manager.

Voor meer informatie:
Toñifruit
Parque empresarial Cabecicos Blancos
C/ Molino Grande, buzón 22
30892 Librilla (Murcia) – Spanje
Tel: +34 968 071 056
[email protected]
https://tonifruit.com

Publicatiedatum: