Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru special - deel 12

"De Aziatische markt is belangrijk voor de kleine maten avocado's"

"Vorig jaar stonden we op twee in de ranking van Peruaanse avocado-exporteurs, dit jaar zijn we zelfs goed op weg om de eerste plaats in te nemen", zegt Omar Díaz Marchena, directeur van Westfalia Fruit Peru. De prestatie van deze dochteronderneming van de multinational Westfalia Fruit Group, een bedrijf met 75 jaar op de teller en wereldwijd erkend als een expert in avocado, is niet gering, zeker als je weet dat Peru met zendingen van 583.214 ton in 2022 de op één na grootste avocado-exporteur ter wereld was. Enkel Mexico (1.041.786 ton) deed beter. Landen als Spanje (149.917 ton), Chili (109.121 ton), Kenia (103.239 ton), Colombia (98.595 ton) en Zuid-Afrika (62.983 ton) volgen daarentegen op grote afstand, zo blijkt uit gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).


Gustavo García en Esther Sánchez Hernández van de verkoopafdeling met directeur Omar Díaz Marchena

Vorig jaar exporteerde Westfalia Fruit Peru 45.000 ton avocado's, waarvan 40% naar Azië, 39% naar Europa, 16% naar de VS en 5% naar Latijns-Amerika. Europa was de eerste markt die zich opende voor de Peruaanse avocado's, zo'n 15 jaar geleden gevolgd door de VS, waar Peru concurreert met Mexico, dat het voordeel heeft van de nabijheid tot zijn belangrijkste afzetmarkt. Negen jaar geleden opende Westfalia Fruit Group een kantoor in de VS en het importeert er avocado's uit Mexico, Chili, Colombia en Peru.


Het pakstation van Westfalia Fruit Peru in Cañete (Lima)

Verkoopstrategie: meerdere bestemmingsmarkten
"In alle bestemmingsmarkten neemt de export van Peruaanse avocado's toe. En dat gaat hand in hand met de uitbreiding van het areaal", zegt Omar Díaz. Volgens gegevens van de FAO is het avocado-areaal in Peru de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd, van 25.753 hectare in 2013 tot 70.545 hectare in 2022. "Bij Westfalia Fruit Peru proberen we onze doelmarkten te diversifiëren. Het is zelfs mogelijk dat we dit jaar, in tegenstelling tot vorig seizoen, meer volumes naar Europa zullen verschepen dan naar Azië, waar onze avocado's toegang hebben tot de markten van China, Japan, Zuid-Korea en Maleisië."


Hass avocado's klaar voor vervoer naar het pakstation

Behalve in Peru, Chili en Colombia beheert Westfalia Fruit Group avocadoboomgaarden in Portugal en heeft het een sterke positie in verschillende Afrikaanse landen. "In Zuid-Afrika telen we Hass avocado's en Greenskins, in Peru momenteel voornamelijk Hass. De Zuid-Afrikaanse dochteronderneming richt zich op de Europese markt, terwijl wij ons richten op Azië en de VS", legt de directeur uit.

Peru en Colombia zijn complementair als herkomst
Peru heeft avocado's beschikbaar van februari tot en met september. "Op dit moment is de prijs voor de kleine en middelgrote maten laag op de Europese markt. Er is immers veel aanbod van landen als Kenia, Tanzania en Mozambique. Daarom is Azië belangrijk voor ons. We kunnen er onze kleine maten naartoe sturen, die daar erg gewild zijn", legt Omar Díaz uit.


Jonge avocadoplanten in de kwekerij van Westfalia Fruit Peru in Chicla, in de provincie Cañete

De overgrote meerderheid van de Peruaanse avocado's wordt geteeld in het kustgebied, waar het klimaat droog is en de gewassen worden geïrrigeerd met water uit de hooglanden met behulp van zeer nauwkeurige, technische irrigatie. Maar ook in de bergen is er teelt en die neemt jaar na jaar toe. En ten slotte wordt een klein deel in de jungle geoogst. "Maar dat is een ander type avocado, het is een tropische avocado, dezelfde vrucht die in Colombia groeit. Het hoofdseizoen in Colombia, van september tot en met maart, is complementair aan dat van Peru. En hoewel het teeltbeheer van het tropische fruit helemaal anders is, onder meer met kopertoepassingen op de bomen vanwege de hoge luchtvochtigheid, halen we ook in Colombia goede resultaten wat de kwaliteit betreft." Op de Amerikaanse markt heeft de Colombiaanse avocado het voordeel van de kortere transittijd, terwijl het Peruaanse fruit meer in trek is in Europa en Azië.

GEM® en Lamb Hass bieden mogelijkheden om afzet te verlengen
Om langer op de markt te kunnen blijven doet Westfalia Fruit Peru testen met andere rassen, voornamelijk GEM® en Lamb Hass. "Sommige van onze partnertelers voeren, met de hulp van ons technisch team, al proeven uit. Met GEM®, een ras dat iets later is dan Hass, en Lamb Hass, dat het seizoen afsluit en over het algemeen met grotere maten komt, zouden we de export kunnen verlengen tot half oktober. De beschikbaarheid van avocado's op de markt is in september en oktober immers lager dan in de maanden ervoor", zegt verkoopmanager Esther Sánchez Hernández, die eraan toevoegt dat GEM® de telers bovendien gemiddeld 20% meer opbrengst biedt dan de Hass avocado.

Pakstations in het hele land
Westfalia Fruit Peru heeft een pakstation in Cañete, niet ver van Lima, waar 40% van de avocado's die naar het buitenland worden gezonden, worden verwerkt en verpakt. De rest wordt verwerkt in vijf magazijnen in heel Peru, die eigendom zijn van andere bedrijven waarmee de exporteur samenwerkingsovereenkomsten heeft gesloten. In Peru worden avocado's geteeld in veertien regio's, van het noorden tot het zuiden van het land.


De avocado's worden verpakt in kartons van 4 kilo

De export naar Europa gebeurt doorgaans in kartons van 4 kilo. In dezelfde doos wordt het fruit gerijpt op bestemming en ook in de winkel gelegd. Dankzij een grondige controle van het drogestofgehalte vóór de oogst, een zorgvuldige sortering in het pakstation, zowel op maat als uiterlijke defecten, en transport in een gecontroleerde atmosfeer, wordt het percentage onbruikbaar fruit op de plaats van bestemming onder de drempel van 1% gehouden, aldus Esther Sánchez Hernández.

En voor klanten die op zoek zijn naar biologisch geteelde avocado's, biedt Westfalia Fruit Peru een assortiment dat vandaag de dag goed is voor ongeveer 5% van de export naar de VS en de EU. "Hoewel het marktaandeel van biologisch fruit niet hoog is, blijven we jaarlijks met 3% groeien in dit segment. De telers bij wie we het fruit betrekken, worden bijgestaan door ons technische team. De analyses worden uitgevoerd door een extern kwaliteitscontrolebedrijf, zodat we onze klanten een product kunnen garanderen dat voldoet aan alle eisen van de biologische certificeringen", besluit de directeur.

Voor meer informatie:
Westfalia Fruit Peru
Av. Alfredo Benavides 768 - Piso 6
Miraflores, Lima (Peru)
Omar Díaz Marchena (directeur)
[email protected]
Esther Sánchez Hernández (commercieel manager)
[email protected]
Tel: +51 (1) 243 7840
www.westfaliafruitperu.com

Publicatiedatum: