Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse appelteler Ewa-Bis:

"Geen opbrengstverlies door vorst"

Hoewel sommige gebieden in Polen getroffen werden door de vorst, hebben de appelboomgaarden van Ewa-Bis geen noemenswaardige schade geleden, zegt Adam Malengiewicz, afzetmanager voor de Poolse appelexporteur: "Vorstnachten hebben bloemen en jonge appelknoppen in sommige delen van Polen vernietigd, vooral in het zuidoosten. De vorst was niet overal even sterk. Er is geen opbrengstverlies door de vorst, maar de lage temperaturen tijdens de bloei kunnen voor een iets lagere opbrengst zorgen. In Polen beschermen we de boomgaarden tegen vorst door ze te verwarmen met machines of door regelmatig kleine vuurtjes te maken. Daarnaast installeren we steeds vaker sproeisystemen in de boomgaarden, die steeds populairder worden. Hoewel er al vorstnachten zijn geweest, hebben deze geen schade aan onze boomgaarden veroorzaakt. "

Het resultaat van de weersomstandigheden zal een lagere oogst zijn, legt Malengiewicz uit. "Ik denk niet dat we het komende seizoen een recordoogst kunnen verwachten. Ik denk dat het moeilijk is om het niveau van de verliezen nauwkeurig in te schatten, ten eerste variëren de verliezen sterk afhankelijk van de regio. Daar komt nog bij dat de opbrengst ook lager was door de lage temperaturen tijdens de bloei. Het is echter interessant dat de variëteiten die eerder bloeiden relatief meer appelen aan de boom hebben, omdat de bloei onder betere omstandigheden plaatsvond. In onze boomgaarden hebben we geen significante vorstschade waargenomen, maar in de boomgaarden van onze leveranciers in een ander gebied dan Grójec hebben we grote of kleine schade waargenomen die de opbrengst verminderde."

Met de zomer in aantocht vertraagt volgens Malengiewicz traditioneel de vraag naar appelen: "Het huidige seizoen verloopt vrij goed, aangezien anderen getroffen zijn door de blokkade van de Rode Zee. Op dit moment is het moeilijk te voorspellen hoeveel appelen we zullen hebben, omdat de oogst van zachtfruit en ander fruit, zoals aardbeien, kersen en blauwe bessen, in Polen en Europa begint. Meestal betekent dit dat de vraag naar appelen in juni daalt. Ik denk echter dat we appelen zullen kunnen leveren voor de nieuwe oogst, vooral Golden Delicious."

"Vooruitkijkend naar het nieuwe seizoen hoop ik dat de Rode Zee wordt gedeblokkeerd. Ik hoop ook dat mensen niet vergeten appelen te eten, want ze zijn lekker en gezond, vooral die uit Polen!" besluit Malengiewicz.

Voor meer informatie:
Adam Malengiewicz
Ewa-Bis Sp. z o.o.
[email protected]
www.ewabis.com.pl

Publicatiedatum: