Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij Demedts- Demey met Moederdag weer van start gegaan

"Eerste Vlaamse kersen worden weer met veel enthousiasme ontvangen"

Tholen - Ook dit jaar zijn de eerste Vlaamse kersen weer te vinden bij kwekerij Demedts - De Mey. Waar de eerste kersen vorig jaar al uit de serres van Benoit Demedts en zijn vrouw Marie-Anne De Mey kwamen, zijn ze er dit jaar nog vroeger bij. "We hebben de eerste van het seizoen op 10 mei kunnen plukken, waardoor we ze precies tijdens het weekend van Moederdag voor het eerst in de winkel konden zetten", zo vertelt de teler uit het Vlaamse Gits.

Een aantal jaar geleden besloot Benoit zich met een overgebleven deel van de serre te richten op de kersenteelt. Een redelijk unieke stap in Vlaanderen, waarbij in eerste instantie zelfs de adviseurs van pcfruit niet konden vertellen of het zou werken. "Het was in het begin zelfs de vraag of het rendabel zou zijn. Na wat contact met Nederlandse collega's, die er wel al ervaring mee hadden, besloten we toch de stap te wagen", vertelt Benoit. "Vorig jaar hadden we de eerste volwaardige oogst, waarbij ons werd verteld dat we konden rekenen op ongeveer een kilo per boom, maar daar zijn we toch fors overheen gegaan. Dit jaar zien de producties er nog aanmerkelijk beter uit dan verleden jaar. Volgend seizoen verwachten we op de piek van de productie te zijn, dus je kunt toch wel stellen dat het een succesverhaal is gebleken."

Dit seizoen is er dus afgetrapt rond het weekend van Moederdag. "De buitenteelten zijn natuurlijk twee weken vroeger in bloei gegaan dan vorig jaar en dat hebben we onder glas ook gemerkt. We hadden warme nachten in januari, waardoor de alles een stuk sneller is gegaan. We hebben zelf niet extra bij gestookt, maar puur de natuur zijn gang laten gaan, dus dat je dan precies kan starten op zo'n ideaal moment is heel leuk. Bovendien zien ze er kwalitatief ook heel goed uit. We werken met verschillende rassen, maar qua maat kunnen we niet anders dan tevreden zijn. De Burlat, waar we mee gestart zijn, zijn hele mooie, dikke kersen en de Sweet Aryana, die we nu plukken, is wel iets kleiner, maar ziet er ook heel mooi uit", gaat Benoit verder.

Volgen Franse aanbod
Aan de aanbodzijde dus niets dan tevredenheid, maar ook aan de vraagzijde is de teler zeer positief. "Je ziet dat men er echt op wacht. We wilden dit jaar bewust minder in de spotlight staan, maar toch kregen we al veel aanvragen binnen. We hadden bijvoorbeeld rond Valentijn al wat kersen in de winkel staan, die we ingekocht hadden op de markt. Vervolgens kwamen klanten al naar ons toe met de vraag wanneer we zelf zouden starten met de kersen. Ook het Franse aanbod hadden we al even staan, maar dan zie je toch dat men wil wachten tot het eigen Belgische aanbod er is, ondanks dat de Franse kersen en die van ons elkaar in smaak en prijs niet veel ontlopen."

"Het weekend van Moederdag was dan eindelijk de eerste pluk. En ze werden weer met veel enthousiasme ontvangen. In de middag waren ze al uitverkocht. Zelfs met prijzen van rond de €22,50 per kilo vliegen ze over de toonbank. We volgen hierin het Franse aanbod, omdat we, zoals gezegd, qua smaak elkaar niet veel ontlopen. Deze zijn dit jaar ook een stukje duurder, omdat er minder Frans aanbod is, maar toch al veel vraag. Ik denk dat we voor onze eerste van eigen bodem zelfs wat meer zouden kunnen vragen, maar ik denk we zo al met hele mooie prijzen werken. Het moet ook niet te duur worden. Dit zijn ze waard en men is bereid het geld ervoor neer te leggen. En terecht, als je het mij vraagt", lacht Benoit.

Uitbouwen
Qua verkoop richt kwekerij Demedts - De Mey zich vooralsnog voornamelijk op de eigen verkoop. "Ik denk dat we met de volumes van dit seizoen nog mooi onze eigen klanten kunnen voorzien en daarnaast enkele lokale winkels die ermee uit willen pakken. Daar hebben we het al goed druk mee en je moet jezelf niet te snel voorbij lopen. Volgend jaar kunnen we vervolgens wel kijken of we het verder uit willen bouwen. Ik denk dat we dan met producties werken, waarbij we eventueel met groothandel Bouvry kunnen gaan samenwerken, zoals we dat al met onze aardbeien doen. Qua volumes is dit echter nog niet vergelijkbaar, maar we zien wel waar het op uitloopt."

"Vooralsnog is het heel leuk dat we weer begonnen zijn", gaat Benoit verder. "Met de kersen gaan we nog een maandje of twee door. De eerste Kordia's, ons laatste ras, beginnen nu te kleuren, dus ik veronderstel dat wij daarmee bezig zijn als de eerste kersen uit buitenteelt op de markt komen. Wij gaan vervolgens door met de buitenkersen. Deze zijn niet uit eigen teelt, maar kopen we dan in bij collega's."

Over op eigen abrikozen
"In eigen teelt zullen we overstappen op onze eerste eigen abrikozen, wat er ook zeer veelbelovend uitziet. Het is eigenlijk eenzelfde scenario als bij de kersen. Op dit moment werken we met het Franse aanbod, wat ook lekker is, maar we krijgen nu al vragen over de abrikozen van Vlaamse bodem. Deze zullen er ook relatief vroeg zijn, want rond half/eind juni verwachten we deze toch wel aan te kunnen bieden. De maat is al mooi en de producties zien er goed uit, dus het wordt een mooie zomer. Een prachtige tijd van het jaar, waarbij we elke week weer iets nieuws van eigen kweek in het assortiment krijgen; kersen, aardbeien, rode bessen, frambozen, maar ook serrekolen en vroege aardappelen gaan we mee aan de slag. Het houdt ons mooi bezig", besluit Benoit.

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
+32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be