Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Komend seizoen tot 30 procent minder Belgische peren verwacht"

"Overgebleven perenvoorraden geen reden voor paniek"

Tholen - Het leek lang een uitermate positief Belgisch perenseizoen te worden en voor het overgrote deel was dit ook het geval. Toch kwamen er in de laatste weken geluiden dat er, omwille van de hoop op goede prijzen zoals vorig jaar, nog wat meer peren in voorraad zijn dan vooraf was ingeschat. "Geen reden voor paniek", zo stelt Christophe Van Haelst van VHM Fruit Trade. "Over het algemeen zie je inderdaad dat er nog wel wat voorraad is, maar ik denk dat de reserves niet dermate groot zijn dat er problemen zullen zijn als men verstandig te werk gaat."

"Onze eigen voorraden zijn eigenlijk precies zoals we het willen", zo gaat de teler/handelaar uit het Vlaamse Beveren verder. "Ik denk zelfs dat we wat tekort gaan komen, maar dat is ook wel voorzien. Wij anticiperen er normaliter namelijk op dat we op het einde nog wel een beetje aan zullen moeten kopen, zodat we nooit met een overschot komen te zitten. In dat opzicht kijken we altijd naar de marktsituatie richting het einde van het jaar. Het klopt dan ook dat er dit jaar nog iets meer voorraad is, maar ik heb het gevoel dat er onnodig paniek gezaaid wordt, want we zien dat de vaste programma's heel mooi doorlopen."

"Er is wel wat concurrentie van andere groenten en fruit. Tomaten uit Spanje zijn bijvoorbeeld goedkoop op het moment en Spaanse kersen en steenfruit komen ook steeds meer op de markt, maar deze zijn over het algemeen niet goedkoper dan de peren. We weten dat de consumptie vanaf half mei altijd wat minder is, maar het is zeker niet zo dat het volledig stil is gevallen. Integendeel", zo legt Christophe uit.

Eens en nooit meer
Wel ziet hij dat de prijzen wat gedaald zijn, maar dit is, zo stelt de handelaar, toch ook onnodig. "We moeten de prijzen niet massaal laten zakken, omdat we dan eventueel meer peren gaan verkopen. Ik denk dat het belangrijk is dat de handel de prijs stabiel houdt, want als we met 10 tot 20 procent zakken, zullen we er echt geen peer meer door verkopen. Men moet onthouden dat er tot 15 augustus geen enkele peer meer bij komt. Dat is nog best een poosje, dus als eenieder verstandig handelt, zal iedereen de laatste maanden een mooie prijs krijgen."

"Er is inderdaad te veel vastgehouden aan de prijzen van vorig jaar, omdat wij als telers/handelaren de gedachte hadden dat 'the sky the limit' was', zo vervolgt Christophe. "We hebben de prijzen toen in de laatste maanden heel hoog, en misschien wel te hoog, ingezet, waardoor supermarkten zeiden: 'Eens en nooit meer'. Zij hebben daar dit jaar op voorgesorteerd door overzeese peren in te kopen. Daar komen best wel wat volumes vandaan, maar ik denk dat dit de Conference niet hoeft te hinderen. Het brengt een mooie verscheidenheid aan rassen, maar de consument blijft ook altijd wel trouw aan de Conference. De retail zou dit jaar qua prijs misschien volledig naar overzees willen gaan, maar ik denk dat de Conference nooit verdwijnt. Paniek is dus echt niet nodig. Wie weet zeggen we begin juli wel opeens: 'Waar zijn alle peren naartoe gegaan?' Het zou niet de eerste keer zijn, dus tot half/eind juni moet men toch zeker proberen kalm te blijven. Daarna kun je nog altijd bijschakelen."

20 tot 30 procent minder volume
Kijkend naar komend seizoen heeft de handelaar iets meer zorgen. "De hagel die we hebben gehad, lijkt er redelijk uit te groeien, maar ik verwacht dat we het nog wel een beetje blijven zien. Echter zijn een van onze telers het mooi: 'We zijn er inmiddels aan gewend'. Over het algemeen groeit het er wel voor een groot deel uit, maar we kunnen wel zeggen dat ze zeker niet blank zullen zijn. Bovendien hoor ik dat er vanwege de zeer sterke rui als gevolg van de hagel wel 20 tot 30 procent minder volumes zullen zijn bij de komende oogst. Het is natuurlijk nog lang, maar we lijken daar wel stilletjes aan vanuit te kunnen gaan."

Voor meer informatie:
Christophe Van Haelst
Van Haelst Fruit
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek, Belgiƫ
+32 (0)3 336 16 47
+32 (0)477 77 77 36
[email protected]
www.vanhaelstfruit.be