Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zespri vernietigt miljoen trays kiwi's na muizen in eerste zending

Vorige maand zag Zespri zich door de ontdekking van muizen in de eerste zending van het seizoen naar Europa genoodzaakt om een grondige sortering van de kiwi's door te voeren om zoveel mogelijk fruit te redden. Jason Te Brake, COO bij Zespri, meldt dat 2.600 pallets werden geïnspecteerd, 54% van het totaal. Zespri stuurde daarvoor extra personeel naar België en huurde ook voedselveiligheidsexperts in.

Na beoordeling van de situatie kondigde Te Brake aan dat het nodig is om een deel van het fruit te vernietigen om de volksgezondheid en de reputatie van het merk te beschermen. "Het is duidelijk geworden dat we het potentiële risico voor de voedselveiligheid en de merkreputatie niet met voldoende zekerheid kunnen beperken (...) Het opnieuw verwerken van dit fruit zou bovendien complex zijn, omdat het aanzienlijke middelen en tijd zou vergen. En zelfs dan zouden we er niet voldoende zeker van kunnen zijn dat we het risico in verband met de aanwezigheid van knaagdieren kunnen elimineren. Bovendien hebben onze klanten duidelijk gemaakt dat ze het fruit niet willen vanwege de mogelijke risico's", legt hij uit.

Het verwijderen van het fruit (dat zal worden omgezet in biobrandstof) kost Zespri ongeveer $34 miljoen. Te Brake zegt dat het bedrijf blijft communiceren met zijn verzekerings- en transportpartners, maar dat "de restwaarde van de omzetting in biobrandstof pas bekend zal zijn als het claimproces is afgerond, een proces dat enige tijd in beslag zal nemen".

Colin Bond, CEO van telersgroep NZKGI, merkt op dat telers geschokt en teleurgesteld zijn door het verlies, maar steunt Zespri's beslissing om het aangetaste fruit te vernietigen. Bond zegt dat Zespri de sector op de hoogte heeft gehouden en de juiste beslissingen heeft genomen. Ondanks de financiële gevolgen voor de telers, wordt verwacht dat Zespri de claims zal afhandelen met zijn verzekeraar om de impact te minimaliseren.

Bron: simfruit.cl

Publicatiedatum: