Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verliezen voor Peruaanse avocadotelers door kleine maten

De afgelopen weken zijn de maten van de Peruaanse avocado's fors teruggelopen, vooral in het noorden van het land, wat heeft geleid tot aanzienlijke economische verliezen voor de telers. Elizabeth Miranda, teeltadviseur bij Vivero Los Viñedos, zegt dat 60-70% van de oogst maat 26, 28 of 30 heeft. Die maten worden als klein beschouwd en hebben een lagere commerciële waarde.

Het probleem speelt niet alleen in het noorden van Peru. Ook in het zuiden hebben telers te maken met soortgelijke uitdagingen, zij het in mindere mate. Als strategie kiezen sommige telers ervoor om alleen de grotere avocado's te oogsten en de kleinere aan de boom te laten hangen in de hoop dat ze in gewicht zullen toenemen rond juli of augustus, wanneer de prijzen normaal gezien iets beter worden.

Door de tegenvallende maatsortering is de opbrengst met ongeveer de helft gedaald ten opzichte van vorig seizoen. Het zorgt voor hoge prijzen in de Verenigde Staten, Europa en Azië, met name voor de grotere maten, die het meest gevraagd worden door consumenten.

Het weer, met name overmatige zonnestraling, is de factor met de grootste impact op de gewassen. De planten schakelen over op een noodmetabolisme om te overleven. Miranda raadt aan om specifieke teeltbehandelingen alleen toe te passen in de meest kwetsbare groeistadia, zoals de bloei en vruchtzetting, om de energieafname van de planten te beperken.

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum: