Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwart minder steenfruit verwacht in Spaanse Extremadura

Vorige week zijn de eerste perziken en nectarines geoogst in Extremadura. Er wordt een opbrengst van ongeveer 250.000 ton steenfruit verwacht, 22% minder dan het potentieel van 320.000 ton, zo berekende Afruex, de vereniging van fruittelers van Extremadura.

Terwijl van nectarines, perziken, paraguayo's en abrikozen slechts iets kleinere volumes worden verwacht dan vorig jaar, zal de oogst van pruimen, het belangrijkste steenfruit in de regio, ongeveer 30% moeten prijsgeven als gevolg van het krimpende areaal en slecht weer tijdens de bloei. Anderzijds heeft regen begin deze maand ook de oogst van extravroege kersen in de Jerte-vallei met ongeveer 30% verminderd.

"Vanaf deze week kunnen we aanzienlijke volumes perziken en nectarines oogsten en de beschikbaarheid zal de komende weken verder toenemen", zegt de manager van Afruex, Miguel Ángel Gómez.

"De pruimenoogst begint eind deze maand en over het algemeen zal er dit jaar 30% minder fruit zijn, maar de cijfers verschillen per streek en per ras. Vooral de gele pruim is het hardst getroffen", vervolgt de manager van deze tuinbouworganisatie.

De regen en de lagere temperaturen hebben de oogst van kersen, perziken en nectarines de afgelopen week wat vertraagd. "Het heeft er ook toe geleid dat het steenfruitseizoen, dat in principe vroeger van start zou kunnen gaan, uiteindelijk op de gebruikelijke datum is begonnen", zegt Miguel Ángel Gómez.

"In principe zal Extremadura dit jaar in de maanden juni en juli betere afzetmogelijkheden hebben op de markt, aangezien de oogst in Murcia al ver gevorderd is."

Het gebrek aan arbeidskrachten blijft één van de grootste handicaps voor de fruittelers in Extremadura. "Wij zijn het enige gebied in Spanje waar steenfruit wordt geteeld en waar alleen lokale arbeidskrachten werken. We bestuderen nu de mogelijkheid om arbeidskrachten die in andere gebieden werken ook hier in te zetten", aldus de manager van Afruex.

Voor meer informatie:
Miguel Ángel Gómez
Afruex
C. C. Cánovas Castillo, 16
06800 Mérida (Badajoz) – Spanje
Tel: +34 3924 30 42 00
[email protected]
www.afruex.com

Publicatiedatum: