Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Doorvoer via Panamakanaal neemt toe

Het bestuur van het Panamakanaal heeft een verhoging van het aantal dagelijkse doorvaarten van 24 naar 31 aangekondigd, waarvan voornamelijk Panamax Classic containerschepen zullen profiteren. Vanaf 1 juni wordt een extra doorvaart toegestaan voor Neopanamax schepen, wat het totaal op 32 brengt. Bovendien wordt de diepgang van de schepen vanaf 15 juni verhoogd tot 13,7 meter, waardoor de vaaromstandigheden aanzienlijk verbeteren.

Deze verbeteringen hebben ertoe geleid dat rederijen zoals Yang Ming en Maersk het Panamakanaal weer gaan gebruiken voor hun diensten, nadat ze de afgelopen maanden alternatieven hadden gezocht. Er is een hernieuwd vertrouwen in de efficiƫntie van de interoceanische route.

De betrouwbaarheid van de route is een uitdaging geweest voor het Panamakanaal, waar een opmerkelijke daling werd vastgesteld tijdens de pandemie. Recente maatregelen van de kanaalautoriteit zijn echter bedoeld om deze situatie te verbeteren, hoewel de gevolgen van de droogte en eerdere operationele beperkingen nog steeds van invloed zijn op de scheepvaarttarieven.

De spottarieven vertonen aanzienlijke schommelingen als gevolg van operationele onderbrekingen, met verschillen van meer dan $2.000 per FEU in januari 2024 tussen bepaalde routes. Hoewel de situatie begint te verbeteren, waarschuwt adviesbureau Xeneta dat de gevolgen van de droogte voor het Panamakanaal nog jaren voelbaar kunnen zijn.

Nu het waterpeil in het Gatun-meer is verbeterd en het aantal doorvaarten is toegenomen, is er hoop dat het Panamakanaal weer normaal kan gaan functioneren. Dit proces zal echter geleidelijk gaan en grotendeels afhangen van de toekomstige weersomstandigheden.

Bron: mundomaritimo.cl

Publicatiedatum: