Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Haven van Maputo serieuze optie voor Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs

"Het aantal containers met citrus die vanuit Maputo, de hoofdstad van Mozambique, worden geladen, zal dit jaar fors toenemen", zegt Dawie Scholtz van logistiek dienstverlener LBH Mozambique. "Er wordt al enkele weken citrus geëxporteerd via de haven van Maputo en er zullen nog veel meer containers geladen worden. En daar is een goede reden voor", zegt hij.

"De Zuid-Afrikaanse sector is ongelooflijk bezorgd dat de grote oogst van dit jaar niet door de haven van Durban zal kunnen, waar pier 2 de meeste containers verwerkt. Er heerst dit jaar een heel andere sfeer rond Maputo. Veel exporteurs tonen al vroeg interesse."


Maputo Fruit Terminal, Mozambique

Sommige grote, ervaren exporteurs sturen dit jaar tot wel 1.000 containers naar Zuid-Afrika's buurland in de Indische Oceaan. De snelste optie naar het Midden-Oosten is de Unifeeder - ONE dienst, terwijl er twee diensten zijn voor Zuidoost-Azië, gerund door PIL en CMA CGM. Maar ook Maersk stelt schepen ter beschikking.

Vorig jaar hielp Hapag-Lloyd tijdens het hoogseizoen met lege containers en het verkoopt ook boekingen voor Maputo, net als MSC en CMA CGM voor verlading naar het Midden-Oosten. "Schepen wachten niet voor anker buiten de haven en in Maputo kun je nog steeds plannen volgens de vooropgestelde vaarschema's", merkt hij op.

"De marktdynamiek ziet er dit jaar heel anders uit. De Europese markt trekt minder aan in vergelijking met Azië. Door de scheepvaartproblemen op de Rode Zee hebben Egyptisch, Marokkaans en Spaans fruit het moeilijk om het oosten te bereiken, en dat is positief voor Maputo", legt hij uit. "Ook de maatsortering is dit jaar beter. Vorig jaar was het fruit erg groot, dit seizoen is het eerder klein of middelgroot, wat het meer geschikt maakt voor de markten die we van hieruit bedienen."

Hij voegt eraan toe dat de verkeerssituatie veel soepeler is door de aanleg van een grote halteplaats voor trucks en een extra rijstrook op de N4 rond Matola. "We zijn echt blij dat het verkeer veel beter doorstroomt dan vorig jaar."

Koelopslag in Maputo
"Ik denk dat Maputo voor middelgrote en kleinere bedrijven een onbekende is en dat ze niet weten wat ze moeten geloven. Als ze dan horen dat de kosten in dollars worden gefactureerd, schrikken ze", zegt hij, "maar Maputo is zeker een potentiële exportcorridor voor middelgrote en kleinere bedrijven."

Hij zegt bereid te zijn om het proces stap voor stap uit te leggen en de exporteurs te laten zien waarom Maputo een kosteneffectieve optie is voor verzendingen naar het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Bovendien hebben ze kantoren bij de KM4- en KM7-grenzen om eventuele vertragingen te managen.

"Stel dat er twee telers dicht bij elkaar zitten in Marble Hall, of Letsitele, of waar dan ook, dan kunnen ze de pallets die ze voor deze markten hebben verpakt, samenvoegen, naar ons brengen en wij kunnen het hier in onze koelkamers opslaan in afwachting van de eerstvolgende afvaart."

Hij merkt op dat dit is wat de grote citrusexporteurs in ieder geval doen: ze sturen eerst hun voorraad naar de koelcellen in Maputo en daarna beslissen ze over de markttoewijzing. "De mogelijkheid om volumes op te bouwen bestaat ook voor de kleinere spelers. Als je gebruik wilt maken van Maputo, maar je bent onzeker en je weet niet wat je moet geloven van wat je hoort, neem dan contact met me op."

Voor meer informatie:
Dawie Scholtz
LBH Mozambique
Tel: +258 86 400 6630 (Mozambique)
[email protected]
www.lbhmozambique.com

Publicatiedatum: