Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turks exportverbod treft tomaten naar Israël

Op 2 mei 2024 kondigde Turkije een verbod aan op alle handel met Israël vanwege de "verslechterende humanitaire tragedie" in Gaza. Volgens de Turkse minister van Handel zal het verbod worden opgeheven als er voldoende humanitaire hulp Gaza binnenstroomt.

Als gevolg van het verbod probeert de Israëlische regering de binnenlandse teelt te verhogen, en zoeken Israëlische importeurs naar nieuwe of uitgebreidere bronnen voor bepaalde geïmporteerde AGF-producten. Regionale media melden dat sommige Israëlische importeurs alternatieve routes zoeken om het verbod van Turkije te omzeilen.

Afhankelijk van de duur van het handelsverbod kan dit een aanzienlijke impact hebben op de Israëlische markt, aangezien Turkije een belangrijke handelspartner is vanwege de geografische nabijheid, een bilaterale vrijhandelsovereenkomst uit 1996 en concurrerende prijzen. Bovendien hebben veel Israëlische importeurs de afgelopen zes maanden geprobeerd meer uit Turkije te importeren vanwege verstoringen van de handel via de Rode Zee, veroorzaakt door Houthi-aanvallen op schepen die door de Straat van Bab al-Mandab voeren.

Turkse export naar Israël
In kalenderjaar 2023 werd de totale Israëlische invoer uit Turkije gewaardeerd op ongeveer 5,3 miljard dollar (5,7 procent van de totale Israëlische invoer). Voor land- en tuinbouwproducten was Turkije de op twee na grootste buitenlandse leverancier aan Israël, na Rusland en de Verenigde Staten. De Turkse export van tomaten vertegenwoordigt de grootste land- en tuinbouwexport naar Israël. De aankoop van andere land- en tuinbouwproducten kan echter ook worden beïnvloed. Bovendien zou een snelle toename van de Israëlische teelt van sommige land- en tuinbouwproducten moeilijk te realiseren zijn, omdat het vele maanden of jaren kan duren om de leemten in de bevoorrading op te vullen.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: