Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse blauwe bessenareaal +50%

"Het lijkt weer een positief Turks blauwe bessenseizoen te worden, hoewel de opbrengst misschien achterblijft bij de verwachtingen", zegt Halil Oymak van exporteur Fall Creek. "Het is niet heel koud geweest in de winter en er was geen overvloedige regenval in het voorjaar. Daarom is de kwaliteit van het fruit erg goed. Alleen in de herfst was het warmer dan normaal. Daarom lijkt het erop dat zich hier een soortgelijke situatie voordoet als in Peru. De opbrengst kan achterblijven bij de verwachtingen."

De toename van het areaal is iets vertraagd, maar gaat nog steeds erg hard. "Uit de gegevens blijkt dat het blauwe bessenareaal met 50% is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Maar in voorgaande jaren konden we telkens een verdubbeling optekenen. De hoge inflatie en de moeilijke toegang tot leningen hebben de investeringen in de sector vertraagd. Maar dit jaar zien we dat de binnenlandse consumptie aanzienlijk is toegenomen. Daarnaast is de export verdubbeld ten opzichte van vorig jaar."

Blauwe bes is een relatief nieuw exportproduct voor Turkije. Oymak geeft echter aan dat de vraag aanzienlijk toeneemt: "Turkije is van oudsher een belangrijke teler van groenten en fruit. Producten worden vanuit Turkije naar alle landen van de wereld gestuurd, inclusief Europa en Rusland. Daarom ontstond er, nadat bekend werd dat de teelt van blauwe bessen was opgestart, een serieuze vraag naar het product. We weten dat er dit jaar Turkse blauwe bessen zijn geƫxporteerd naar landen in het Verre Oosten, Rusland en Europese landen."

"Van tijd tot tijd zoeken telers naar alternatieven voor de producten die ze al telen. Blauwe bes is een van die fruitsoorten. Recentelijk zijn telers en investeerders meer interesse gaan tonen in het product. De sector zal de komende dagen snel blijven groeien dankzij subsidieprogramma's en de daling van de rentetarieven."

Als het weer meezit in de noordelijke delen van het land, zou dit het beste Turkse seizoen voor blauwe bessen tot nu toe kunnen zijn. "Dit jaar hadden telers in het zuiden van Turkije een beter seizoen dan vorig jaar. Vorig jaar zorgde overvloedige regenval voor een verslechtering van de kwaliteit, wat de afzet bemoeilijkte. Maar door de gebeurtenissen van vorig jaar hebben de telers veel ervaring opgedaan. Dit jaar besteedden ze in het zuiden veel aandacht aan het teeltbeheer en daarvoor werden ze beloond met fruit van hoge kwaliteit en een goede afzet. Als ook de telers in het noorden zo'n seizoen kunnen draaien, zullen we mogen spreken van het beste seizoen ooit", besluit Oymak.

Voor meer informatie:
Halil Oymak
Fall Creek EMEnA
Tel: +90 5461591234 (Turkije)
[email protected]
www.fallcreeknursery.com