Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe vertical farm in Noorwegen

"We zijn blij dat we deuren kunnen openen van onze nieuwe vertical farm in Fauske. Deze faciliteit heeft de capaciteit om verschillende soorten sla en microgroenten te telen," zegt Marius Johansen, oprichter van Grønt Fra Nord (GFN). Voorheen bekend als Grønt Fra Laks, heet de Noorse vertical farm nu Grønt Fra Nord, wat hun uitgebreide bereik in het noorden van het land aangeeft.


Marius Johansen

Fluctuerende prijzen: Waarom geen vaste contracten gebruiken?
"We blijven de importprijzen volgen om hiermee gelijke tred te houden, dus dat is de weg vooruit. Echter, deze prijzen zijn momenteel op een historisch hoogtepunt vanwege het klimaat en de kosten van elektriciteit. Sinds november vorig jaar is de kostprijs van een krop sla met 50 cent gestegen. We verdienen nu 2 euro per krop sla, terwijl dit twee jaar geleden tussen de 1 en 1,15 euro lag," benadrukt Marius.

Is het niet logisch om vaste contracten af te sluiten? "Vaste contracten brengen het risico van huidige fluctuaties met zich mee", legt Marius uit. "Alles is gebaseerd op de huidige externe trends zoals oorlog, vraag en aanbod van vollegrondsproducten en dergelijke. Dus als dat allemaal stopt, heeft het geen zin hebben om prijzen vast te stellen die niet meer passen bij de omgeving waarin we telen, omdat de kosten zullen dalen."

Prijzen stijgen
Verder benadrukt Marius dat de Noorse retailmarkt gedomineerd wordt door drie multinationals die een vastgesteld budget hebben op basis van trends die ze altijd hebben gevolgd en ook de komende jaren zullen blijven volgen. Daarom zullen deze als leidend voorbeeld worden gebruikt. Echter, als de prijzen blijven stijgen, zouden we dat ter discussie kunnen stellen."


De nieuwe vertical farm

Detailhandelsaanwezigheid
Met de teelt goed op gang, bereiken salades en bladgroenten restaurants, andere horecagelegenheden en consumentenborden in de regio. Dankzij de samenwerking met groothandels zoals Bama Storkjøkken in Bodø, en retailketens zoals Coop Nordland, Bunnpris-winkels in Mosjøen, Mo i Rana, Fauske, en Bodø, "is de reactie van de lokale gemeenschap overweldigend geweest," deelt Marius.

"Consumenten uit Nordland zijn enthousiast over onze producten, wat heeft geleid tot frequenter bijvullen in de winkels dan verwacht. Als onderdeel van onze uitbreiding bevinden we ons in een explosieve groeifase en verwelkomen we elke dag meer winkels in ons distributienetwerk."


Salades in de winkel

Installatieproblemen
Helaas moest de opening van de farm iets later plaatsvinden dan verwacht vanwege enkele technische obstakels. Gelukkig slaagden Marius en zijn team erin om betrouwbare fabrikanten in Noorwegen te vinden om oplossingen te verbeteren en aan te passen die aansloten bij de behoeften van GFN op dat moment. "Ondanks enkele problemen met de bedrading en de bijbehorende regelgeving, zijn we er gelukkig in geslaagd om dit op te lossen. We hadden geen tijd om de teelt te vertragen, aangezien we vastbesloten waren om de volumes te halen die we met afnemers hadden afgesproken."

Zo optimistisch als hij is, deelt de oprichter dat deze 'hindernis' een voordeel heeft opgeleverd voor GFN. "Aangezien we in feite de hele farm opnieuw moesten inrichten hebben we door op maat gemaakte rekken elke centimeter van de faciliteit gemaximaliseerd. Op volle capaciteit kunnen we 10.000 kroppen sla per dag oogsten. Op dit moment is dat ongeveer 3000 per dag en in de toekomst hopen we dat gestaag met onze klanten uit te breiden."

Lachend
Kunnen we binnenkort meer vertical farms verwachten in het noordelijk halfrond? Lachend deelt Marius dat hij blij is dat dingen eindelijk stabiel zijn en de teelt er goed uitziet. "Op de lange termijn zou ik graag de faciliteit in Fauske willen uitbreiden aangezien er veel meer capaciteit is die we op dit moment kunnen benutten. Ook kunnen we verschillende soorten toevoegen zoals rucola, andere bladgroenten of aardbeien."

Voor meer informatie:
Marius Johansen, Directeur
Grønt Fra Nord
Tel: +47 900 20 797
[email protected]
www.grontfranord.no

Publicatiedatum: