Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

54% meer steenfruit in Valencia

Telersvereniging La Unió Llauradora voorspelt een toename van de oogst van zomerfruit in de Valenciaanse Gemeenschap met 54% ten opzichte van vorig seizoen, ten minste als de weersomstandigheden gunstig blijven. Toch zal dit 57% minder zijn dan het gemiddelde van de afgelopen vijftien jaar.

De organisatie raamt de oogst op 13.120 ton, waarvan 50% (6.542 ton) perziken, paraguayo's en nectarines, 40% (5.223 ton) pruimen en 10% (1.355 ton) abrikozen. De provincie Valencia is goed voor 75% van de oogst (9.878 ton), Alicante voor 20% (2.640 ton) en Castellón voor 5% (718 ton).

De oogst begint vroeg en de bloei en vruchtzetting waren goed dankzij gunstige weersomstandigheden. Toch zijn er gebieden waar waterstress in de bomen is geconstateerd als gevolg van de westenwinden en te warm weer.

Telers wijzen op de moeilijkheden om gespecialiseerde arbeidskrachten te vinden voor het uitdunnen en oogsten. Ze kaarten ook het probleem van de toegenomen import aan. In de afgelopen tien jaar is de import in de EU met 79% gestegen, vooral uit Turkije, Chili en Zuid-Afrika. De ontwikkeling van Turkije is spectaculair: in de afgelopen tien jaar is de export naar Europa met 425% toegenomen.

Maatregelen tegen het verdwijnen van gewassen
Volgens recente gegevens van het gewestelijke ministerie van Landbouw besloeg het areaal in de regio Valencia in 2022 in totaal 7.162 hectare zomerfruit, waarvan 42% (2.981 ha) abrikozen, 39% (2.800 ha) perziken en 19% (1.381 ha) pruimen.

Sinds 2000 is het areaal met 12.132 ha (-60%) afgenomen, elk jaar ongeveer -8%. In totaal is 3.133 ha abrikozen (-51%), 4.346 ha perziken (-54%) en 4.653 ha (-77%) pruimen verloren gegaan.

Om deze situatie te keren stelt de telersvereniging een reeks dringende maatregelen voor. Ten eerste de uitvoering van promotiecampagnes die de nadruk leggen op de hoge kwaliteit, de korte transittijden en duurzame teelt in vergelijking met fruit van buiten de EU.

De vereniging vraagt ook om een groter onderzoeksbudget om rassen te veredelen die beter zijn aangepast aan de klimaatverandering.

Anderzijds beschouwt La Unió de tuinbouwverzekeringen als een fundamenteel instrument ten dienste van de telers, vooral gezien de toename van het aantal schadeclaims in de afgelopen jaren. Daarom stelt de vereniging voor dat de overheid de verzekeringssubsidies voor professionele fruittelers verhoogt tot 70%, het door de EU toegestane maximum.

Voor meer informatie:
Carles Peris
La Unió
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
[email protected]
https://launio.org

Publicatiedatum: