Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ethiopië: blauwe bessen en avocado's zijn opkomende exportproducten

Ethiopië heeft een breed scala aan klimaten voor het verbouwen van gewassen. De hooglanden, die het grootste deel van het land beslaan, hebben een aanzienlijk koeler klimaat dan andere regio's die ongeveer even dicht bij de evenaar liggen. In de laaglanden heerst het hele jaar door een mild klimaat. Hoewel de temperaturen over het algemeen vrij constant zijn, worden de seizoenen in de uitlopers vooral bepaald door de regenval: een droog seizoen van oktober tot februari, een licht regenseizoen van maart tot mei, en een zwaar regenseizoen van juni tot september.

"Ethiopië heeft een goed aanbod van arbeidskrachten tegen redelijke kosten. Hoewel het land ingesloten is door land, kan het toch een verscheidenheid aan producten exporteren via Ethiopian Airlines, dat het grootste koelhuis in Afrika bezit," legt Tewodros Zewdie uit, uitvoerend directeur van de Ethiopian Horticulture Producer's Exporter's Association. "We kunnen ook exporteren via de haven van Djibouti, die op het kruispunt ligt van een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, die Europa, het Verre Oosten, de Hoorn van Afrika en de Perzische Golf met elkaar verbindt."

De belangrijkste exportproducten gaan naar de Europese, Midden-Oosterse en Afrikaanse markten. "Ethiopië staat bekend om zijn export van aardbeien, bonen, paprika's en verse kruiden, maar blauwe bessen en avocado's zijn ook opkomende exportproducten."

Ethiopië teelt jaarrond aardbeien voor lokale consumptie en voor de export. Het land exporteert aardbeien naar de Golf van april tot november, naar het VK van december tot februari en naar Zuid-Afrika van januari tot april.

Een gezamenlijk programma van USAID, MASHAV uit Israël en het ministerie van tuinbouw van Ethiopië introduceerde meer dan 2.000 telers met de Hass variëteit, geïmporteerd uit Israël. Dit programma, dat in 2005 van start ging, was succesvol en resulteerde in de export van avocado's naar de internationale markten.

In 2022 werd een irrigatieprogramma uitgevoerd om de teelt van blauwe bessen te ontwikkelen. Het land heeft een goede luchtverbinding met de belangrijkste markten. In 2022 werden ook de eerste blauwe bessen uit Ethiopië geëxporteerd.

Voor meer informatie:
Tewodros Zewdie
Ethiopian Horticulture Producer Exporter's Association
[email protected]
www.ehpea.org

Publicatiedatum: