Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hapag-Lloyd goed van start in eerste kwartaal

Hapag-Lloyd heeft het eerste kwartaal van 2024 afgesloten met een EBITDA van USD 942 miljoen (€ 868 mln). Vergeleken met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar daalde de EBIT van de Groep tot 396 miljoen USD (€ 365 mln) en de winst van de Groep tot 325 miljoen USD (€ 299 mln).

In het segment Liner Shipping stegen de transportvolumes in het eerste kwartaal van 2024 met 6,8% tot 3 miljoen TEU (Q1 2023: 2,8 miljoen TEU). De transportkosten waren met USD 3,3 miljard (€ 3 mld) gelijk aan hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Hoewel de kosten aanzienlijk stegen als gevolg van de omleiding van schepen rond Kaap de Goede Hoop, werden deze grotendeels gecompenseerd door actief kostenbeheer. De inkomsten daalden naar USD 4,6 miljard (€ 4,3 mld), voornamelijk door een lagere gemiddelde vrachtprijs van 1.359 USD/TEU (Q1 2023: 1.999 USD/TEU). Vergeleken met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar daalde de EBITDA tot USD 906 miljoen (€ 835 mln) en de EBIT tot USD 378 miljoen (€ 348 mln).

In het segment Terminal & Infrastructuur werd in het eerste kwartaal van 2024 een EBITDA van USD 35 miljoen (€ 32 mln) en een EBIT van USD 18 miljoen (€ 16 mln) gerealiseerd. Het nieuwe segment werd pas in de tweede helft van 2023 opgericht en bevindt zich momenteel in de opbouwfase. Daarom zijn de cijfers voor het eerste kwartaal van 2024 slechts beperkt vergelijkbaar met die van het voorgaande jaar.

"Hoewel onze resultaten aanzienlijk lager zijn dan de uitzonderlijk sterke cijfers van vorig jaar als gevolg van de normalisering van de toeleveringsketens, zijn we blij dat we het nieuwe jaar goed zijn begonnen. De tarieven stabiliseerden in het eerste kwartaal door de omleiding van schepen rond Kaap de Goede Hoop en een grotere vraag naar capaciteit. De vele nieuwe schepen die in 2024 in de hele sector zijn en zullen worden geleverd, hebben ertoe bijgedragen dat de bevoorradingsketens zonder al te veel verstoringen kunnen blijven werken. In de toekomst moeten we onze kosten nauwlettend in de gaten houden en we zullen doorgaan met de implementatie van onze Strategie 2030 - met de nadruk op onze CO2-reductieprogramma's en onze belofte om voor onze klanten de onbetwiste nummer één op het gebied van kwaliteit te zijn," aldus Rolf Habben Jansen, CEO van Hapag-Lloyd AG.

Het financiële verslag over het eerste kwartaal van 2024 is hier beschikbaar.

Voor meer informatie:
Nils Haupt
Hapag-Lloyd
Tel: +49 40 3001 - 2263
[email protected]

Tim Seifert
Tel: +49 40 3001 - 2291
[email protected]

Publicatiedatum: