Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consumptie huishoudens groeit met 0,4 procent

Export krimpt met bijna 6 procent in maart

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in maart 5,9 procent kleiner dan in maart 2023, meldt het CBS. Vooral de uitvoer van voedings- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische producten en machines was lager dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in maart 0,3 procent kleiner dan in maart 2023. Dat is vooral toe te schrijven aan de invoer van aardolie en aardgas, voeding- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische apparaten en machines.

In de CBS Exportradar van mei waren de omstandigheden voor de export minder ongunstig dan in de radar van maart.

Omstandigheden voor export in mei minder ongunstig
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Consumptie huishoudens groeit met 0,4 procent
In maart 2024 hebben huishoudens 0,4 procent meer goederen en diensten gekocht dan in maart 2023, meldt het CBS. Ze namen meer diensten af, maar kochten iets minder goederen.
De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar van april waren de omstandigheden voor de consumptie in april gunstiger dan in maart.

Meer diensten
Consumenten hebben in maart 0,7 procent meer diensten afgenomen zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie en cultuur, dan in maart 2023. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Consumenten hebben 4,7 procent meer duurzame goederen aangeschaft dan in maart 2023. Ze kochten onder andere meer kleding en schoenen. Verder hebben huishoudens in maart hetzelfde besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan voedings- en genotmiddelen als in maart 2023. Ze verbruikten 7,5 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Maart was minder koud dan maart vorig jaar.

Bron: CBS

Publicatiedatum: