Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 9

"Peru is één van de meest ondernemende landen ter wereld"

Tholen - Agap werd in 2003 opgericht om de belangen van Peruaanse telers, verwerkers, handelaren en exporteurs van tuinbouwproducten te verdedigen in binnen- en buitenland. En sindsdien, in iets meer dan 20 jaar, is de organisatie erin geslaagd om de Peruaanse tuinbouwsector te begeleiden in zijn duizelingwekkende opmars naar de eerste plaats in de wereldwijde export van blauwe bessen en biologische bananen, de tweede plaats in de export van avocado's, asperges, artisjokken, mandarijnen en druiven en de derde in mango's.

"Begin jaren 2000 waren er verschillende tuinbouworganisaties, maar er was er niet één die de hele sector vertegenwoordigde", zegt Gabriel Amaro, voorzitter van Agap. Samen met verenigingen zoals ProCitrus, ProArándanos, Provid en ProHass, die zich organiseren per tuinbouwproduct, werkt Agap aan het verbeteren van het concurrentievermogen en het openen van nieuwe markten.


Gabriel Amaro, voorzitter van Agap, en Nicole Zurita Ríos, hoofd van de afdeling Marktstudies

Gesprekspartner van de Peruaanse overheid
De voorzitter legt uit dat Agap ernaar streeft de juiste voorwaarden en een geschikt wettelijk kader te scheppen voor de groei en ontwikkeling van de sector. In die zin is de organisatie de bevoorrechte gesprekspartner van de Peruaanse overheid, bij wie het verschillende onderwerpen aankaart, zoals wetsvoorstellen om de concurrentiepositie van de sector te verbeteren, discussies over vrijhandelsovereenkomsten of plannen ter verbetering van de infrastructuur.

Zo is Agap een van de drijvende krachten achter verschillende irrigatieprojecten. Momenteel zijn er negen grote dergelijke projecten in uitvoer langs de Peruaanse kust voor een totaal van 400.000 hectare aan gewassen. "Peru is een van de tien landen ter wereld met de ruimste toegang tot zoet water", legt de voorzitter uit. "Toch is water een uitdaging, omdat we veel infrastructuur missen. De teelt van groenten en fruit bevindt zich namelijk grotendeels aan de kust, een woestijngebied."

Op het gebied van infrastructuur richt Agap zijn pijlen ook op het stroomlijnen van de logistiek, want om de groenten en fruit vlot op de binnen- en buitenlandse markt te kunnen afzetten, zijn er snelwegen, spoorwegen, luchthavens en zeehavens nodig. "De haven van Chancay zal ons 30% tijd en logistieke kosten besparen om Azië te bereiken. Helaas gaat dit proces van groei en ontwikkeling van de sector al tientallen jaren niet gepaard met politieke stabiliteit. Alleen al in de afgelopen zeven jaar heeft Peru zes presidenten gehad. Gelukkig is de huidige regering weer bezig met verschillende initiatieven voor de ontwikkeling van de sector en het land in het algemeen", zegt Gabriel Amaro.

Wet ter Bevordering van de Land- en Tuinbouw
Op wetgevend niveau is de belangenvereniging die de verschillende AGF-organisaties vertegenwoordigt er in 2019 in geslaagd om aan te dringen op de verlenging van de Wet ter Bevordering van de Land- en Tuinbouw met nog eens tien jaar. "De uitdaging is hoe we onze tuinbouwproducten concurrerend kunnen maken, aangezien we niet de enigen ter wereld zijn die groenten en fruit leveren op de internationale markt. We concurreren met het hele zuidelijk halfrond en soms met landen op het noordelijk halfrond. Een van de instrumenten om het concurrentievermogen van onze producten te verbeteren is de Wet ter Bevordering van de Land- en Tuinbouw", legt Nicole Zurita Ríos, hoofd Marktstudies bij Agap, uit. "Naast een focus op duurzaamheidsaspecten helpt de wet om het enorme aantal kleinschalige telers te integreren in het economische weefsel."

Op institutioneel niveau werkt Agap ook samen met Senasa, de agrarische gezondheidsdienst die de toegang tot nieuwe markten bevordert, en met Promperú, een overheidsagentschap voor de promotie van de Peruaanse export. "Via vrijhandelsovereenkomsten wordt gepoogd de importtarieven in bestemmingsmarkten te verlagen of af te schaffen, maar dan zijn er nog altijd de fytosanitaire barrières. Dit is het werkterrein van Senasa en wij ondersteunen die overheidsdienst met onze kennis van de sector. Op dit moment verkennen we verschillende markten, waaronder Turkije, India en Hongkong", aldus Gabriel Amaro.

Aanwezigheid op grote internationale beurzen
Wat betreft de promotie van AGF-producten op buitenlandse markten die al zijn ontsloten, werkt Agap samen met het overheidsagentschap Promperú, met name op de grote internationale beurzen, waaronder Fruit Logistica, Asia Fruit Logistica en Fruit Attraction, waar het Peruaanse paviljoen wordt beheerd door Agap. "Op onze stand voorzien we geïnteresseerde kopers van een lijst met alle relevante Peruaanse telers en exporteurs, of ze nu lid zijn van Agap of niet. Ook op gelijk welk ander moment in het jaar kunnen buitenlandse bedrijven altijd contact met ons opnemen voor meer informatie over het Peruaanse aanbod, de sector en de bedrijven."

Productiviteit in het veld en in het pakstation
In het buitenland onderhoudt Agap relaties met zusterverenigingen om kwesties van gemeenschappelijk belang te bespreken. "Kortom, we vertegenwoordigen de Peruaanse tuinbouwsector in Peru en daarbuiten, waarbij we ook arbeids- en duurzaamheidskwesties aankaarten bij de OESO, de ILO, de WTO en de Wereldbank. Peru is een land dat overigens veel conventies heeft ondertekend met de ILO, omdat we ervan overtuigd zijn dat arbeiders over de volledige arbeidsrechten moeten beschikken. Hoewel deze aanpak de sector misschien iets minder concurrerend maakt dan andere landen, vooral vanwege het hogere minimumloon, proberen we dit nadeel te compenseren door de productiviteit op het veld, in de verwerkingsmagazijnen en in de logistiek te verhogen. Een van de voordelen van Peru zijn het goede teeltbeheer en de toenemende automatisering in de pakstations, waar steeds meer geavanceerde sorteerlijnen worden geïmplementeerd", legt Nicole Zurita Ríos uit.

Om de efficiëntie op het veld en in de verwerkingscentra nog verder te verhogen, stelt Agap zich tot doel werknemers te begeleiden met technische opleidingen. "Daarom denken we nu aan eigen opleidingscentrum. We mogen niet vergeten dat Peru, dat vandaag de dag een van de grootste exporteurs van tuinbouwproducten is, nog niet zo lang aanwezig is op de internationale markt. We hebben nog maar net 20 jaar op de teller en het potentieel is nog steeds erg groot. Het is zelfs waarschijnlijk dat in de komende 20 jaar de AGF-export zal verdubbelen, niet alleen van gevestigde producten zoals asperges, blauwe bessen, druiven en avocado's, maar ook dankzij de introductie van nieuwe referenties zoals dragonfruit, kersen, kaki's en pecannoten uit Ica. Het ontbreekt ons zeker niet aan optimisme, want Peru is een van de meest ondernemende landen ter wereld," besluit Gabriel Amaro.

Voor meer informatie:
Gabriel Amaro (voorzitter)
Nicole Zurita Ríos (hoofd Marktstudies)
Agap
Calle 21 Nro 713 Of. 406 Urb. Córpac
San Isidro Lima, L27 (Peru)
Tel: +51 1 592 123
[email protected]
[email protected]
www.agapperu.org

Publicatiedatum: