Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Raad verlengt handelsliberalisering voor Moldavië

De Europese Raad heeft de schorsing van invoerrechten en contingenten voor Moldavische export naar de EU met een jaar verlengd, waardoor Moldavische telers druiven, tomaten, knoflook, appelen, kersen, pruimen en druivensap kunnen exporteren zonder geconfronteerd te worden met invoerrechten en kwantitatieve beperkingen.

Vice-premier Dumitru Alaiba benadrukte het belang van dit besluit voor Moldavische ondernemers en benadrukte het concurrentievoordeel en de mogelijkheden voor marktuitbreiding die het biedt, vooral in het licht van embargo's uit andere regio's. Hij erkende de voortdurende steun van de EU voor Moldaviƫ.

Gegevens van het ministerie van Economische Ontwikkeling wijzen op een opmerkelijke toename van de Moldavische export naar de EU, met een aanzienlijke groei van de export van druiven, appelen, pruimen en kersen van 2021 tot 2023. De overschrijding van de vastgestelde quota voor verschillende producten onderstreept de groeiende vraag naar en waardering voor Moldavische AGF-producten op de EU-markt. De tijdelijke handelsliberalisering heeft niet alleen economische voordelen opgeleverd, maar heeft ook de Moldavische telers ondersteund, wat heeft geleid tot aanzienlijke besparingen en een duidelijke stijging van de bedrijfswaarde in 2023.

De autonome handelsmaatregelen ten gunste van Moldaviƫ zullen van kracht zijn van 25 juli 2024 tot 24 juli 2025, als onderdeel van de voortdurende steun van de EU voor de economische ontwikkeling van het land.

Bron: ipn.md

Publicatiedatum: