Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogstseizoen ijsbergsla, mini-Romaine en paksoi van start bij Compliment

"Goede vraag naar Hollandse vollegrondsgroenten op lege markt"

Tholen - Bij vollegrondsgroentebedrijf Compliment uit Volkel is het Hollandse seizoen weer opgestart. "Op 3 mei waren we al ijsbergsla aan het oogsten, dat was extreem vroeg, maar het product was onder goede omstandigheden geplant en door de relatief hoge dag- en nachttemperaturen konden we vroeg van start", vertelt directeur Peer Schraven.

"Wel blijven de weersomstandigheden een uitdaging. Gelukkig komen er nu meer percelen waar we terecht kunnen, maar we hebben qua planning alles behoorlijk op de kop kunnen gooien", vertelt Peer. Naast de ijsbergsla heeft Compliment ook mini-Romainesla en paksoi beschikbaar. "De Spaanse markt was helemaal leeg met deze producten, dus aan vraag geen gebrek."

Bij Compliment is het assortiment gelijk aan het afgelopen jaar met Bimi-broccoli als de laatste loot aan de stam. Het bedrijf heeft haar percelen in een straal van 15 kilometer rond Uden liggen om zodoende uit oogpunt van risicospreiding op meerdere velden tegelijk te planten. "De kwaliteit waarmee we gestart zijn is super. De prijzen van de groenten zijn hoog. Afnemers in binnen- en buitenland willen graag starten, want de kanalen zijn leeg."

Productbeschikbaarheid grotere issue
"Je ziet dat productbeschikbaarheid een steeds grotere issue wordt. Die was in Nederland in het verleden altijd groot genoeg, maar die situatie is wel aan het kenteren. Eindklanten zetten daarom steeds meer in op een goede relatie met hun leveranciers. Dat zorgt wel voor een meer evenwichtige marktbalans", constateert Peer. De afzet van Compliment is gericht op de Nederlandse retail, de snijderijen en verder vindt een deel zijn weg via exporteurs.

Als grootste uitdaging naast de weersomstandigheden noemt de directeur van Compliment de strenge wet- en regelgeving. "Denk aan het dreigende wegvallen van Movento. Als daar geen oplossing voor komt, dan wordt de teelt van ijsbergsla, maar ook van bloemkool en broccoli gewoon niet meer mogelijk in Nederland. Ik houd er geloof in dat hier een oplossing voor komt, want ik kan me niet voorstellen dat politici deze groenten alleen uit het buitenland willen laten komen. Qua voedselveiligheid heeft niemand het zo goed voor elkaar als wij in Nederland."

Nieuwe huisvesting medewerkers
"Er wordt steeds meer van ons verlangd op het gebied van certificeringen en leverperformance en de kosten vliegen de plan uit. Dat maakt gezond voedsel steeds duurder. Ook de stijgende arbeidskosten zijn een grote uitdaging. Wij zijn nu druk aan de slag om nieuwe huisvesting voor onze medewerkers te realiseren. Allemaal kamers voor twee personen met een eigen badkamer en keukentje. Je moet nu eenmaal wat extra's doen om goede medewerkers te binden aan je bedrijf", zegt Peer. "We hebben zin in het seizoen en zien het jaar positief tegemoet."

Voor meer informatie:
Peer Schraven
Compliment BV
Zeelandsedijk 1
5408 SL Volkel
Tel.: +31 (0)6 22 08 56 60
[email protected]
www.complimentbv.nl