Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht onlangs de CO2-uitstoot van ons broodbeleg. Wat wij eten en drinken veroorzaakt zo'n 20 à 30% procent van onze milieubelasting. Wat eenieder kiest voor op brood kan dus verschil maken. Goed om te weten: bij deze voedingsmiddelen is alléén gekeken naar de CO2-uitstoot per product. Andere factoren zoals dierenwelzijn, water- en landgebruik zijn hierin niet meegenomen.
Bovenstaande grafiek neemt de CO2-uitstoot van de gehele voedselketen tot en met consumptie mee. Dat is inclusief de schakels: supermarkt, de bereiding en consumptie van voedsel, waarbij factoren voor snijverliezen, verspilling en bereiding worden meegenomen. Voorbeelden van voedingsmiddelen zijn: 1 kg (kilogram) koffie bereid (inclusief water), 1 kg spinazie bereid (slinkt door verhitting) of 1 kg ananas (snijverliezen door schil).
Bron: ASN Bank